Skip to content

Da har det skjedd igjen. Enda et år er gått. Du begynner å få dårlig tid om du skal rekke å gjennomføre nyttårsforsettene. Skal du rekke en halvmaraton før rakettene må du legge deg i trening nå, ikke etterpå. Men håpet er ikke ute. Håpet er nå.

Solen snur snart. Det vet vi jo heldigvis at den ikke gjør, den går sin samme vante bane i galaksen, og jorden rundt den, men den blir mer og mer synlig for oss, og dagene blir lengre, ikke kortere. Vi får noen minutter mer med lys om morgenen, noen minutter om ettermiddagen. Akkurat nå jobber sola sekstimersdager her i Oslo. Den avspaserer ved å begynne sent og slutte tidlig, men om ikke lenge blir regnskapet motsatt, overtid hver dag. Solen vil fylle deg med energi, dens stråler vil nå inn i dine mørke avgrunner, gjøre at du ser lysere på verden rundt deg, og på fremtiden.

Fordi det er nå det hele snur kan vi tenke at det er naturlig at nyttår er akkurat når det er. Men samtidig kan det være litt rart. De lengre dagene er knapt merkbare før vi kommer uti februar. Vi vet at vinteren knapt har begynt. Andre steder kan det være annerledes. Persisk nyttår feires fremdeles samtidig som våren starter, i mars. Slik var det også i Roma helt til kong Numa Pompilius flyttet nyttår til januar, en gang rundt år 700 f.kr.

Januar er oppkalt etter guden Janus. Janus, med ett ansikt vendt frem og ett tilbake, er overgangenes og endringenes gud. Han var gud for dører og broer og landegrenser, for overgangen fra natt til dag, fra barn til voksen, fra krig til fred og fra levende til død. Han kunne se både fremover mot året som kommer og tilbake på året som er gått.

Det kan du prøve å gjøre selv også: Se tilbake på hvordan året som nå snart har gått har vært. Du kan sette pris på de bra tingene som har skjedd. Merke deg hva som ikke var så bra, tenke på hvordan neste år kan bli litt bedre.

Og du bør gjøre det med bobler. Boblene renser og forfrisker. De hjelper deg å fordøye det gamle, og de vekker appetitten for det nye.

Fleury Sonate N°9 Opus 10 Extra Brut

Les mer om produktet og produsenten.
Bestill her!

Aperitif: 91 poeng
Dagens Næringsliv: 91 poeng

Biokult Pet Nat Red

Les mer om produktet og produsenten.
Bestill her!

Apéritif: 84 poeng

NeRø Vill & Villig

Les mer om produktet og produsenten.
Bestill her!

Apéritif: 88 poeng
Dagens Næringsliv: 87 poeng

Biokult Pet Nat Rosé

Les mer om produktet og produsenten.
Bestill her!

Apéritif: 85 poeng
Dagens Næringsliv: 85 poeng
Vinforum: ★ ★ ★ ★

Angiolino Maule Garg’n’Go

Les mer om produktet og produsenten.
Bestill her!

Apéritif: 88 poeng
Dagens Næringsliv: 85 poeng

Meinklang Epic

Les mer om produktet og produsenten.
Bestill her!

Apéritif: 86 poeng
Dagens Næringsliv: 86 poeng
VG: Terningkast 6

Castell d’Age Cava «Anne Marie»

Les mer om produktet og produsenten.
Bestill her!

Apéritif: 86 poeng
Dagens Næringsliv: 85 poeng

Patos Cuvée Brut Nature

Les mer om produktet og produsenten.
Bestill her!

Apéritif: 86 poeng
Dagens Næringsliv: 87 poeng
Vinforum: ★ ★ ★ ★

Casa Belfi Naturalmentefrizzante

Les mer om produktet og produsenten.
Bestill her!

Apéritif: 86 poeng
Dagens Næringsliv: 87 poeng
Vinforum: ★ ★ ★ ★

Casa Belfi Casera Frontin Spumante

Les mer om produktet og produsenten.
Bestill her!

Apéritif: 85 poeng

Aldo Viola Brutto

Les mer om produktet og produsenten.
Bestill her!

Dagens Næringsliv: 87 poeng

Pirouettes Crémant Zéro Dosage

Les mer om produktet og produsenten.
Bestill her!

Apéritif: 86 poeng
Dagens Næringsliv: 87 poeng

Les Grandes Vignes Bulle Nature blanc Pet Nat

Les mer om produktet og produsenten.
Bestill her!

Apéritif: 87 poeng
Dagens Næringsliv: 88 poeng

Alfredo Arribas Instabile N.0 – Pét-nat

Les mer om produktet og produsenten.
Bestill her!

Apéritif: 89 poeng
Dagens Næringsliv: 86 poeng

Robinot Les Années Folles

Les mer om produktet og produsenten.
Bestill her!

Apéritif: 88 poeng
Dagens Næringsliv: 88 poeng

Robinot Fêtembulles Petillant

Les mer om produktet og produsenten.
Bestill her!

Apéritif: 86 poeng
Dagens Næringsliv: 88 poeng

Christian Binner Cremant d’Alsace

Les mer om produktet og produsenten.
Bestill her!

Apéritif: 88 poeng
Dagens Næringsliv: 88 poeng

COS Metodo Classico

Les mer om produktet og produsenten.
Bestill her!

Apéritif: 88 poeng
Dagens Næringsliv: 88 poeng

Oxney Estate Rosé

Les mer om produktet og produsenten.
Bestill her!

Apéritif: 87 poeng
Dagens Næringsliv: 88 poeng

Oxney Classic

Les mer om produktet og produsenten.
Bestill her!

Apéritif: 91 poeng
Dagens Næringsliv: 90 poeng
Vinforum: ★ ★ ★ ★

Leiner Brut Nature

Les mer om produktet og produsenten.
Bestill her!

Apéritif: 88 poeng

Christian Binner Cremant d’Alsace KB

Les mer om produktet og produsenten.
Bestill her!

Apéritif: 89 poeng

Fleury Fleur de l’Europe Brut Nature

Les mer om produktet og produsenten.
Bestill her!

Apéritif: 91 poeng
Dagens Næringsliv: 90 poeng

Fleury Cépages Blancs

Les mer om produktet og produsenten.
Bestill her!

Apéritif: 91 poeng
Dagens Næringsliv: 90 poeng

Fongoli Laetitia Bullarum

Les mer om produktet og produsenten.
Bestill her!

Apéritif: 87 poeng