Pionér og levende legende
Domaine Derain drives av Carole Schwab og Julien Altaber som tok over driften etter grunnleggeren Dominique Derain i 2016. De kultiverer 8 hektar biodynamiske vinmarker rundt Saint-Aubin i Burgund. Dominique Derains karriere i vinverdenen begynte som bøkker, men han tok raskt steget videre for å komme nærmere selve vinlagingen og jobbet på et titall vingårder.
Åpningen for å kjøpe egne marker kom i 1988. Dominique ble en pioner da han fra starten tok i bruk biodynamiske metoder i vinmarkene og arbeidet etter en filosofi som innebærer minst mulig inngripen i vinkjelleren.
På denne måten var han med på å skape en grønn bevegelse i vinverden, og bygge opp bevissthet rundt tilsetninger og andre snarveier i vinlagingen. Han inspirerte også mange til å følge i hans fotspor. Det er ikke få aspirerende vinmakere som har vært innom Dominique opp gjennom årene for å høste erfaring og få tips til sine egne prosjekter.
Målet er å komme nærmest mulig druene og jordsmonnet
Han har derfor funnet tilbake til den naturlige vinlagingen han lærte av sin bestefar, som var vinbonde i Mercurey. Han har på denne måten gått tilbake til vinlagingen i Burgund før inntoget av tilsetningsstoffer og industrielle metoder.
Derain-gården er økologisk og biodynamisk sertifisert, og alt arbeidet i vinmarkene foregår for hånd. Druene tråkkes og spontangjæres på velbrukte eikefat som ikke gir vinene fatpreg. Dominique bruker svært lite svoveldioksid i vinene, og den tilsettes kun etter behov i siste fase av vinlagingen.