skip to Main Content

Det er dessverre ikke mange som har fått oppleve kvalitetssake, slik den ble laget i mange århundrer i Japan. Rasjonering av ris under krigen og inntoget av industrielle metoder gjorde drikken til en pregløs kuriositet da den først kom til vesten. Det er veldig synd, fordi ekte, naken sake har unike smakskvaliteter og er svært anvendelig, både med og uten mat.

Sake import Non DosHeldigvis finnes det sakebryggerier som har beholdt, eller gått tilbake til, de opprinnelige bryggemetodene. NON DOS har i over ti år sørget for tilgang til en håndfull kvalitetssake, men har nå tatt sats og lansert et mye bredere utvalg.

All vår sake er junmaishu, dvs. naken sake. Det betyr at de ikke inneholder noen tilsetninger og er naturlig saktefermentert. Mange er dessuten ufiltrert, upasteurisert og spontangjæret. Alle representerer eldgamle tradisjoner fra sine hjemsteder i Japan.

Sakebrygging på gamlemåten

Selv om sake ofte kalles risvin, minner tilvirkningen mer om ølbrygging. Her er en gjennomgang av bryggeprosessen:

  1. Det hele begynner med at deler av ytterskallet på risen poleres bort. Ved å fjerne mer av ytterskallet (lavere poleringsgrad) oppnår man et slankere og mer nøytralt uttrykk. Dersom man beholder en større del av riskornet (høyere poleringsgrad) blir den mer råvarepreget, fyldigere og kompleks.
  2. Den polerte risen blir vasket og dampet. Deretter tilsettes koji, en gjærsopp som bryter ned risstivelse til sukker.
  3. Etter en til to dager, når koji-soppen har kommet godt i gang, kan fermenteringen begynne. For spontangjæret sake betyr dette at risen tilsettes vann, og brygget får stå åpent slik at gjærsporer som finnes naturlig i omgivelsene begynner å omdanne sukkeret til alkohol.
  4. Over de neste fire dagene tilsettes brygget mer ris, vann og koji. Her skiller metoden seg også fra ølbrygging. Nedbrytingen av risstivelse til sukker fortsetter nemlig parallelt med gjæringen av sukker til alkohol. Ved ølbrygging er dette to adskilte prosesser.
  5. For naturlig sake varer fermenteringen omtrent fire uker. I det meste av vår sake fjernes deretter rissedimentene i bunn, og brygget grovfiltreres. Vi fører også noen sake der brygget flaskes med bryggesedimenter. Dette gir en tykk, rustikk stil med rester av riskorn som kalles nigori.
  6. Det ferdige brygget har vanligvis en alkoholprosent på 17-18 %. Avhengig av ønsket stil på sluttprodukt kan det tilsettes vann etter bryggingen for å redusere styrken.
  7. For de fleste industrielle sake venter deretter en lang bearbeidingsprosess, med tilsetning av brennevin, syre samt aroma- og fargestoffer. For sake fra NON DOS er det nå klart for tapping på flaske.

Smaken av ren sake

Hvordan kan man beskrive naken sake? Det er like vanskelig å svare på som et tilsvarende spørsmål om vin eller øl. Sake fra NON DOS spenner bredt og er strålende representanter for forskjellige stiler og tradisjoner. Noen er lette og perlende, andre langtidsmodnede og fyldige, og det finnes både knusktørre og sødmefulle varianter.

Det er en takknemlig oppgave å matche sake til mat og i utvalget vårt finnes det gode kombinasjoner til både sjømat, kjøttretter og desserter. En unik egenskap ved sake er det høye umamiinnholdet. Det gjør seg veldig godt til fyldige og umamirike retter som ellers kan være vanskelig å finne egnet drikke til. Sake kan også fint nytes uten mat til som aperitiff og i cocktails. Mer info om matmatch, serveringstemperatur og holdbarhet finnes på produktsidene.