Pheasant’s Tears ble etablert av John Wurdeman og Gela Patalishvili i Sighnaghi i Kakheti i 2007. De kultiverer totalt 23 hektar økologiske vinmarker i ulike deler av Georgia. Samtlige viner vinifiseres på tradisjonelt georgisk vis med spontanfermentering og modning i kvevri (amforaer). Og vinhuset har som mål å vise frem de lokale druesortene gjennom sine unike og lokale terroir.
Gela er åttende generasjon vinbonde, mens John kun har bodd i Georgia siden 1997 – han flyttet opprinnelig dit for å studere folkemusikk og male. Gjennom felles interesse for vin, historie og kultur bestemte de seg for å etablere Pheasant’s Tears, og jobbe for å fremme georgisk vinkultur og historie. Sammen har de vært primus motorer for å gjenoppdage og reetablere de gamle lokale druesortene.
Kartlegging av lokale druer
Deres intense arbeid har bidratt til omfattende forskning. Ved hjelp av DNA-tester har de oppdaget hele 520 lokale druetyper, hvorav kun 45 kultiveres i dag. Av disse sortene er det primært den grønne druen Rkatseteli og den blå druen Saperavi som benyttes for kommersielt salg.
Navnet «Pheasant’s Tears» kommer fra en gammel georgisk fabel, som forteller at kun den perfekte vinen kan få en fasan til å gråte tårer av lykke.