Skip to content
Thumbnail

PROGETTI NON DOS:

Det hele startet med PROGETTO NON DOS FELICE

NON DOS-prosjektet begynte i 2008/2009 med en drøm: å skape en kompleks, men lettdrikkelig Nebbiolo – en vin vi i utgangspunktet bare skulle drikke selv, helt uten inngrep som tilsetninger, filtrering eller klaring. Samtidig ønsket vi å vise nyutdannede ønologer, vinkelnere og tradisjonelle vinprodusenter at det var mulig å lage en topp jordsmonnsvin uten å følge den klassiske oppskriften med 30–40 tilsetningsstoffer og kommersielle, ofte destruktive krav fra DOC- og DOCG-kontrollinstansene. Vi valgte derfor den gang å stå utenfor det etablerte vinlovverket og klassifiserte vinen som «Vino Rosso».

Navnet på vinen kommer fra eieren av vinmarken, Felice Grasso, som i 1962 plantet parsellen Cascina Mimba i Barbaresco-vinmarken Rocche Massalupo i San Rocco Seno d’Elvio. Felice dyrket vinmarken økologisk, lenge før dette ble vanlig. Jørgen Ljøstad ble kjent med både Felices vinmark og hans hjemmelagde vin da han tilbrakte to år som kjellerarbeider i Barbaresco ti år tidligere.

Første årganger – en reise mot perfeksjon

I 2009 fikk vi låne en ikke-sertifisert vinkjeller av en snekker i Asti, hvor vi både vinifiserte og lagret vinen. Dessverre viste det seg at kjelleren ikke var egnet – vinen tok til seg dårlige aromaer fra omgivelsene og ble ødelagt. Hele 2009-årgangen ble derfor gitt bort til naboene i Asti.

I 2010 fikk vi låne et lite hjørne i kjelleren til våre fantastiske venner hos Carussin. Forholdene her var perfekte, men vi høstet litt sent og endte opp med høy pH og lav syre. For å balansere vinen blendet vi inn en fjerdedel frisk, biodynamisk Barbera, kjøpt av Carussin. Resultatet var ok, men vi var fortsatt ikke helt fornøyde.

I 2011 klaffet alt. Dette var vinen vi hadde drømt om. Da vi lanserte de 1 700 flaskene Felice Nebbiolo 2011 våren 2013, ble vinen tatt meget godt i mot. Bare seks måneder senere mottok den utmerkelsen «Vini dell’Eccellenza» i den anerkjente italienske vinguiden Le Guide de L’Espresso. Også årgang 2012 fikk samme utmerkelse, og Felice Nebbiolo ble for alvor en referansevin innen naturlig vinproduksjon. 2016 ble siste årgang.

Norskprodusert vin til topps i Italia!

Den 13. oktober 2013 skrev Fabio Rizzari, journalist i Italias største avis, Repubblica:

“Nå som vinlistene fra vinguiden er publisert og ledelsen i L’Espresso har løst oss fra taushetsløftet, kan jeg endelig skrive at en av de beste og mest originale vinene jeg har smakt i år uten tvil er Nebbiolo Felice Na 2011. Ikke på grunn av noen snobbete tilnærming til enkelhet (kronkork, overkommelig pris), men på grunn av den overraskende balansen mellom modenhet, umiddelbar frukt og tanninsk dybde. Framtidens Nebbiolo?”

PROGETTO NON DOS SISTO

I 2012 produserte vi for første gang Sisto, laget av druer fra en økologisk sertifisert parsell i Vigne Rocche, en prestisjetung vinmark i La Morra, Barolo. Vinen er oppkalt etter Sisto Oberto som plantet vinmarken i 1960.

Som med Felice, fulgte vi tradisjonelle vinifikasjonsmetoder: capello immerso (nedsenket hatt) og lang skallmaserasjon, som varte mellom 30 og 90 dager, avhengig av årgangen. Ingen fatlagring eller andre moderne teknikker.

Fra og med 2019-årgangen begynte vi å gjære og lagre vinen i 750-liters amfora. Grunnen til dette var at vi etter hvert innså at vinen fra denne vinmarken – kjent for sine kraftige, strukturerte viner – trengte mer luft (mikrooksidasjon) under vinifikasjonen. Amforaene har gitt vinen en mer nyansert utvikling.

PROGETTO NON DOS VIGNA IN ALTO

Vigna in Alto kommer fra Salina, en av de vakreste og mest frodige av de Eoliske øyer, en vulkansk øygruppe nord for Sicilia.

I 2004 ble vi kjent med flere konvensjonelle vinprodusenter på Salina, og det tok ikke lang tid før vi oppdaget det store, uutnyttede potensialet i noen av de historiske vinmarkene høyt oppe på den sovende vulkanen Monte Fossa delle Felci (962 moh.). Vi kunne ikke motstå fristelsen til å oppmuntre produsentene til å utforske en mer naturlig vinstil.

Den som var mest mottakelig for ideen, var Antonino Caravaglio, som allerede dyrket vinmarkene sine etter økologiske prinsipper. Han ble inspirert av tanken på en mer terroirdrevet og naturlig tilnærming til vinmaking. Sammen begynte vi å eksperimentere, selektere ulike vinmarker og utforske nye vinifiseringsmetoder. Resultatet ble en serie viner som i dag har stor suksess i mange land.

Vi ønsket selvfølgelig også å skape vår egen vin. Etter flere år med mikrovinifikasjoner produserte vi i 2016 vår første amfora på 350 liter, laget på Malvasia-druen fra en høytliggende, vulkansk vinmark i Val di Chiesa (Kirkedalen) – plantet tidlig på 1900-tallet. Resultatet var overraskende positivt, og siden da har vi laget denne vinen – med unntak av 2022 og 2023, da lave avlinger gjorde produksjonen umulig.

PROGETTO NON DOS BEVEREIN

I 2017 lagde vi den første årgangen av Beverein, som betyr “lettdrikkelig” på piemontesisk dialekt. Druene kom fra en Briona, en kommune i Alta Piemonte, nærmere bestemt fra den historiske cru-vinmarken Caramino (Fara DOC). Fara er den sørligste av appellasjonene i Alto Piemonte, og dekker vinmarker i kommunene Fara og Briona. Vinifikasjonen fulgte samme metode som for Felice og Sisto, med capello immerso og lang skallmaserasjon.

Vi elsket vinmarken Caramino, men dessverre fikk vi kun produsert to årganger. I 2019 brøt eieren av vinmarken avtalen om å ikke bruke sprøytemidler og antisoppmidler, noe som var uforenlig med våre prinsipper. Vi valgte derfor å avslutte prosjektet.

PROGETTO NON DOS BAROLO LA MORRA

Vinhøsten 2019 fremsto nærmest perfekt i forhold til klima, kvalitet og volum, vi valgte derfor å eksperimentere – eller rettere sagt, å vende tilbake til en mer tradisjonell tilnærming å fermentere og lagre vinen i et 30 HL gammelt slavonsk eikefat, samtidig som vi fulgte produksjonskravene for DOCG Barolo. Ellers er vinen laget tradisjonelt uten tilsetningstoffer, for unntak av litt SO2, med lang skallmaserasjon på fire uker, etterfulgt av 35 måneders fatlagring og 18 måneders lagring på flaske før lansering.

Produktfilter Showing 1 - 6 of 6 produkter
Kategorier
Land
Region
Druetype
Matmatch
Tilsatt svovel
Produkt
Produsent
Kategori Årg. Land
Region
Drue(r) Utvalg
Status
Volum (l) VP-nr.
EPD-nr.
VP pris
Rødvin 2019 Italia
Piemonte
Nebbiolo BU
Nyhet! - mars 2025
0,75 19143101
6665004
kr 399,90Bestill
Rødvin 2018 Italia
Piemonte
Nebbiolo BU
Nyhet! - nov. 2022
1,5 14860705
6099550
kr 713,90Bestill
Rødvin 2018 Italia
Piemonte
Nebbiolo BU
0,75 10714201
5269154
kr 275,90

Utsolgt

Rødvin 2013 Italia
Piemonte
Nebbiolo BU
1,5 5491705
4397642
kr 794,00

Utsolgt

Rødvin 2019 Italia
Piemonte
Nebbiolo BU
Ny årgang! - okt. 2023
0,75 2928001
4395968
kr 405,90Bestill
Hvitvin Oransjevin 2020 Italia
Sicilia
Malvasia BU
Ny årgang! - april 2022
0,75 10683901
5245535
kr 305,90

Utsolgt

Overdrevent inntak av alkohol kan være skadelig. For mer info, klikk her.