skip to Main Content
Thumbnail

På den smale høysletten Rotaliano i Trentino i nordøst-Italia kultiverer Elisabetta Foradori 26 hektar med vinmark på biodynamisk vis. Hun overtok gården som 19 åring da faren døde i 1985. Til tross for sin unge alder revolusjonerte hun driften på gården, og siden den gang har hun nærmest egenhendig satt både regionen Trentino og druen Teroldego på kartet.

Les mer

Trentino er å lett å glemme blant mer kjente italienske vinområder som Piemonte og Toscana, men det gjør du ikke etter å ha smakt Elisabettas lekre viner. Omgitt av ruvende fjell og brusende elver lager Elisabetta Foradori vin på de lokale druene Teroldego, Nosiola og Manzoni Bianco.

Etter at hun overtok gården har hun blant annet sørget for konvertering av plantematerialet. I samarbeid med Universitet i Milano fant hun frem til de kvalitativt sett beste Teroldego-klonene, som hun så erstattet det eksisterende plantematerialet med. Samtidig la hun om til biodynamisk drift og tok i bruk nye oppbindingsmetoder. Hun begynte også å lagre vinen Amforaer og på store Botti, fremfor på nye små eikefat.

Mørke, fruktige og intense viner

Det er ingen underdrivelse å si at det er Elisabettas fortjeneste at Teroldego-druen i dag regnes blant Italias beste. Druen vokser kun i Trentino, og trives aller best i Campo Rotaliano – hvor Elisabetta har alle sine vinmarker. Etterkrigstidens satsing på høyproduktive kloner av druen og DOC-regulativets tillatte utbytte på helt opptil 120 hl/ha gjør dog at mange av vinene som lages på denne druen fortsatt er lyse, spinkle og kjedelige. Mens Elisabettas varianter er mørke, fruktige og intense.

Den store omleggingsjobben i vinmarkene og den biodynamiske filosofien sørger for at hver vinmark nå gir vin med hver sitt helt unike uttrykk. De fleste blandes til slutt, men Elisabetta lager to enkeltmarksviner – Morei og Sgarzon. De to vinene får nøyaktig samme vinifikasjon: Åtte måneder med skallmaserasjon i amfora. Så den store forskjellen mellom vinene demonstrerer hvor ulike uttrykk Teroldego kan gi når den er plantet i ulike jordsmonn.

Teroldego dyrkes i all hovedsak på høysletten Rotaliano i Trentino, og har ifølge DNA-analyser Pinot Noir som en av sine stamfedre. Druen er dessuten i familie med den franske druen Dureza, en av foreldrene til syrah, og et av opphavene til de lokale norditalienske sortene Lagrein og Marzemino. Enkelte hevder at navnet Teroldego kommer fra «oro del Tirolo» – med andre ord «den gylne fra Tyrol».

Besøk produsentens hjemmeside her.

Produktfilter 11 produkter
Kategorier
Land
Region
Druetype
Matmatch
Tilsatt svovel
Produkt
Produsent
Kategori Årg. Land
Region
Drue(r) Basis/BU
Status
Volum (l) VP-nr. VP pris
Hvitvin 2016 Italia
Trentino
Pinot Gris BU
0,75 7376001
kr 339,90

Utsolgt

Rødvin 2015 Italia
Trentino
Teroldego BU
Nyhet! - nov. 2018
0,75 10417201
kr 499,00Bestill
Rødvin 2015 Italia
Trentino
Teroldego BU
1,5 8121005
kr 1100,00

Utsolgt

Rødvin 2017 Italia
Trentino
Teroldego BU
Nyhet! - mai 2018
0,75 10111501
kr 219,90

Utsolgt

Hvitvin 2017 Italia
Trentino
Manzoni Bianco BU
Ny årgang! - des. 2018
0,75 1226301
kr 260,00Bestill
Hvitvin 2016 Italia
Trentino
Nosiola BU
0,75 770201
kr 320,00

Utsolgt

Rødvin 2015 Italia
Trentino
Teroldego BU
0,75 1082301
kr 249,90Bestill
Rødvin 2014 Italia
Trentino
Teroldego BU
0,75 932801
kr 379,90

Utsolgt

Rødvin 2016 Italia
Trentino
Teroldego BU
1,5 7924405
kr 850,00

Utsolgt

Rødvin 2016 Italia
Trentino
Teroldego BU
0,75 933801
kr 349,90Bestill
Rødvin 2013 Italia
Trentino
Teroldego BU
1,5 7924605
kr 850,00Bestill
Overdrevent inntak av alkohol kan være skadelig. For mer info, klikk her.