L’Austral er livsprosjektet til ekteparet Pauline Mourrain og Laurent Troubat, to ingeniører som byttet by- og kontortilværelsen med et liv som vinbønder en halvtimes kjøretur sørvest for Saumur i Loire. Her kultiverer de 5 hektar med vinmarker etter biodynamiske prinsipper.
Vinmakerne
Pauline og Laurent møttes første gang under ingeniørstudiet i 2008. Ferdig utdannet i 2011 tok paret umiddelbart fatt på arbeidshverdagen som ingeniører. Men, det tok ikke lang tid før de fant ut at de ikke var klare for et helt liv bak et skrivebord. Pauline og Laurent pakket derfor kofferten og dro til Australia for å søke nye impulser og ny kunnskap.
I løpet av sitt opphold i Australia var paret innom alt fra birøkting til vinproduksjon. Det var her forelskelsen for vin og vinproduksjon begynte å blomstre, noe som til slutt resulterte i at begge endret karrierevei. De flyttet tilbake til Frankrike hvor Pauline utdannet seg som ønolog i Dijon. Etter at Pauline ble ferdig utdannet brukte paret de neste to årene på å lære seg det praktiske rundt vinproduksjon på vingårder i Bordeaux, Soula, Roussillon og Saumur.
Historien om vingården
Samtidig som Pauline og Laurent reiser rundt i Frankrike og lærer seg å lage vin, er det en vinbonde ved navn Philippe Gourdon som nærmer seg pensjonisttilværelsen. Philippe har drevet økologisk siden 1998 og avviser alle store oppkjøpere som banker på døren.
Etterhvert ser han ingen annen utvei enn å dele opp den 20 hektar store eiendommen i fire, for å få solgt til de rette folka. På denne måten kan han forsikre seg om at hans filosofi blir videreført.
I 2016 kjøper Pauline og Laurent en av de fire delene og ender opp med fem hektar som de kaller L’Austral – en henvisning til Australia-turen som forandret livet deres. På gården kan Pauline og Laurent dyrke vindruer på sin måte, samtidig deler de både utstyr og kunnskap med de andre vinbøndene som til sammen eier de resterende 15 hektarene.
Vinmarkene
Av Paulines og Laurents fem hektar store vinmark er 1,6 hektar beplantet med Chenin Blanc, likt fordelt på to parseller. Den ene kalles Les Amandiers og ligger like ved vinkjelleren, på en høyde vendt mot kirken Puy Notre Dame. Vinrankene ble plantet tidlig på 90-tallet og har et jordsmonn bestående av kalkstein og krittstein toppet med sandleire.
Den andre vinmarken med Chenin Blanc har et jordsmonn bestående av en blanding av flint og flintleire. Denne delen av vingården gir svært lave avlinger sett opp mot størrelsen på vinmarken.
På gården kultiveres også en vinmark med Cabernet Franc i et jordsmonn rikt på kalkstein. Blant annet cuvéen Manta lages på druer fra denne vinmarken.
Biodynamiske prinsipper
Pauline og Laurent kultiverer vinmarkene etter biodynamiske prinsipper og er opptatt av å drive på en måte som respekterer naturen og som samtidig er i tråd med kulturen. Hos L’Austral håndplukkes alle druene før de spontangjæres i vinkjelleren. Det brukes kun litt svovel ved tapping på flaske.