Skip to content
Thumbnail

La Baronne eies og drives av familien Lignères. Vingården ligger ved foten av det myteomspunnede Alaric-fjellet i Languedoc, hvor de kultiverer 90 hektar biodynamisk sertifiserte vinmarker med svært gamle vinstokker. Sammen med områdets lave nedbørsmengde gir dette ekstremt lave utbytter, og dermed svært aromatiske og konsentrerte viner.

Les mer

Ifølge det lokale sagnet skal den vestgotiske Kong Alaric ha begravd en stor skatt i en av grottene under det lange, bølgende fjellet som bærer hans navn. Men uavhengig av sannhetsgehalten i historien trenger du ikke å se lenger enn til Château la Baronne for å få en lykkelig slutt på skattejakten. Enn så lenge er det her den virkelige skatten ligger.

Det er imidlertid ikke lett å være vinplante i skyggen av det ruvende Alaric-fjellet, hvor jordsmonnet er skrint og klimaet varmt, tørt og forblåst. Men samtlige av La Baronnes vinmarker er plantet med gamle, sterke og selvstendige vinstokker, hvorav de eldste har stått i hele 115 år. De gir dermed alt de har for å produsere presise, aromatiske og konsentrerte viner fra et lappeteppe av ulike jordsmonn. Resultatet er spennende viner med hver sin unike identitet – som virkelig åpner øynene dine for Languedoc.

Enorm respekt for vinmarker og natur

La Baronne holder til i en vakker dal mellom de to sjarmerende landsbyene Moux og Fontcouverte i Languedoc i Sør-Frankrike, ved foten av den massive steinblokken Alaric. Belter av nakent berg som bukter seg langs fjellsidene vitner om de store geologiske omveltningene som har skjedd her, og på fuktige dager omkranses toppen av fjellet av en glorie av skyer. Vinmarkene er omringet av trær som furu, sypresser og eik, eviggrønne busker som einer, jordbærtre og solrose, samt ville urter som rosmarin og timian.

Lignères-familien har en enorm respekt for både vinmarker og naturen rundt dem, og har derfor valgt å jobbe biodynamisk. Deres biodynamiske tilnærming bevarer økosystemet i vinmarkene, og dermed alt livet i jorda. For dem er det helt utenkelig å jobbe på noen annen måte. Den biodynamiske filosofien er egentlig eldgammel kunnskap – men mye av det vi mennesker har visst om hvordan vi bør dyrke jorda har for mange gått i glemmeboka. De siste tiårene har alt for mange fokusert på moderne ”nyvinninger” som kjemiske sprøytemidler og kunstgjødsel, som ødelegger balansen i økosystemet.

Nesten samtlige familiemedlemmer er leger eller farmasøyter, og de er overbevist om at deres biodynamiske tilnærming gir et bedre arbeidsmiljø for alle som jobber på gården. De har sjelden problemer med sykdommer eller skadedyr. Med biologisk mangfold i vinmarkene ordner naturen som regel opp på egenhånd. Hos vinprodusenter som jobber konvensjonelt er økosystemet i ubalanse. Og når dyr, insekter og planter som hører naturlig hjemme i vinmarken er borte, klarer naturen heller ikke å bekjempe sykdommer og skadedyr selv. Dette betyr ikke at La Baronne aldri opplever utfordringer i vinmarkene – men når det skjer bruker de verktøy fra den biodynamiske verktøykassen, som i praksis bare er gammel nedarvet kunnskap. Og en gang i blant må de bare akseptere at de ikke kan styre naturen.

Det ypperste fra Corbières

I likhet med sin far André før ham er Jean i tillegg til å være vinmaker også landsbylege i Moux. Og det er ingen tvil om at hans medisinske bakgrunn har innflytelse på hvordan han jobber i vinmarkene. Jean har like stor omsorg for vinplanter som for pasienter. Ved å unngå bruk av kjemikalier får vinplantene anledning til å bygge opp sitt eget immunforsvar.

Montagne d’Alaric ligger nordvest i Corbières, som er blant Frankrikes største vinregioner, men området er likevel et av de minst befolkede i landet. Her finner du vill natur og steinete fjellandskap med små pittoreske vinlandsbyer omkranset av bratte vinmarker, og Atlanterhavsvindene som blåser ned fra det mektige Alaric-fjellet kjøler ned luften.

Den sterke vinden gir vinene svært god friskhet, aromatisk kompleksitet og en imponerende eleganse – og er store deler av årsaken til at det er mulig å lage så flotte viner i dette varme og tørre klimaet. Vinene fra Montagne d’Alaric er faktisk kjent for å kunne frembringe noe av det ypperste Corbières kan tilby, og det har La Baronne ingen planer om å tilbakevise.

Både familiens biodynamiske filosofi, de eldgamle vinstokkene og det nedbørsfattige klimaet gir ekstremt lav avkastning. Og i kjelleren er det selvsagt spontanfermentering og fravær av tilsetningsstoffer som gjelder. La Baronne er dessuten svært detaljorienterte i sin tilnærming til vinproduksjon, og helt kompromissløse på kvalitet. Alt dette gir ærlige, rike og spennende viner med personlighet og jordsmonnspreg. Det nøyaktig motsatte av masseproduserte industriviner. Det har resultert i at La Baronne i dag har fått en velfortjent plass blant eliten av Languedocs vinprodusenter.

Med lidenskap for terroir

Det gjør de også til gagns ved hjelp av sin store lidenskap for områdets terroirer. La Baronnes vinmarker er et lappeteppe av ulike jordsmonn som familien har jobbet med å utforske og forstå de siste 60 årene. De ønsker å fremheve karaktern til de ulike terroirene, så både druetype og andre avgjørelser nøye tilpasset hver eneste parsell. Jordsmonnet og klimaet akkurat der druene kommer fra skal skinne gjennom i hver eneste vin. Dette gir balanserte og fokuserte viner med rik smaks, aromatisk kompleksitet, tydelig druetypisitet og ikke minst terroirpreg.

Det har alltid vært en selvfølge for La Baronne å dyrke de lokale druetypene, og de er særlig svake for Carignan. De jobber derfor kontinuerlig med å løfte Carignan til nye høyder for å la den vise frem enda mer av sin finesse, eleganse og distinkte personlighet. Den uttrykker også terroiret den kommer fra på en veldig god måte.

Produktfilter Showing 1 - 4 of 4 produkter
Kategorier
Land
Region
Druetype
Matmatch
Tilsatt svovel
Produkt
Produsent
Kategori Årg. Land
Region
Drue(r) Utvalg
Status
Volum (l) VP-nr.
EPD-nr.
VP pris
Hvitvin 2017 Frankrike
Languedoc-Roussillon
Grenache Gris BU
0,75 2051901
4320685
kr 310,00Bestill
Rødvin 2020 Frankrike
Languedoc-Roussillon
40 % Carignan, 30 % Cinsault, 30 % Mourvèdre BU
Ny årgang! - nov. 2023
0,75 2052301
4233961
kr 299,90Bestill
Rødvin 2020 Frankrike
Languedoc-Roussillon
60 % Grenache og 40 % Carignan BU
Ny årgang! - april 2023
0,75 1505001
4233193
kr 249,90Bestill
Hvitvin 2016 Frankrike
Languedoc-Roussillon
Vermentino BU
0,75 10045201
5057880
kr 289,90Bestill
Overdrevent inntak av alkohol kan være skadelig. For mer info, klikk her.