
Erbaluna ligger i La Morra i Barolo, midt i hjertet av Piemonte. Vinhuset har eksistert i fire generasjoner og drives nå av Andrea Oberto med familie. Her kultiveres 9,5 hektar med vinmark, hvorav 4,5 hektar ligger i en av Italias viktigste vinmarker – Vigna Rocche.
Enkeltvinmarksviner laget på Nebbiolo, Barbera og Dolcetto som gjenspeiler de respektive vinmarkenes jordsmonn, står sentralt i Erbalunas vinmakerfilosofi.
Økologisk vinproduksjon siden 80-tallet
Til tross for at Sør-Europa og Italia ikke var med på de økologiske notene når det gjaldt mat- og vinproduksjon på 80-tallet, så Andrea og broren Severino at Nord-Europa fikk større kunnskap, og ikke minst etterspørsel etter varer fra et mer bærekraftig landbruk med mindre eller ingen bruk av kjemikalier.
Brødrene la om til økologisk drift da de overtok vingården etter sin far og Erbaluna ble en av de første vingårdene i Barolo til å bli økologisk sertifisert.
En fot i fortiden med blikket vendt fremover
Siden Andrea ikke har studert ønologi lager han vin på den eneste måten han kjenner – på samme måte som hans far og bestefar før han. Andrea har én fot i familiens lange vintradisjoner og en annen i fremtiden hvor han søker inspirasjon og nyskapning fra neste generasjon. På samme måte kan man se spor fra både fortid og nåtid på vingården. Det lagres fremdeles vin i store eikeliggere merket med årstallet 1915, i skjønn forening med mer moderne utstyr og ståltanker.
Alle viner fra Erbaluna spontangjæres og tilsettes lite eller ingen svovel ved tapping.