Carussin er en liten familiedrevet vingård som ligger i San Marzano Oliveto i Asti, Piemonte. Her kultiverer familien 26 hektar med vinmark på biodynamisk vis. Mor Bruna steller de 10 eslene på gården, far Luigi tar seg av det administrative og sønnene Luca og Matteo lager vinene. Luca brygger i tillegg øl, mens Matteo har åpnet pub i vinkjelleren.
Carussin-gården ligger i de grønne, duvende piemontesiske åsene mellom Nizza Monferrato og Canelli. Den ble grunnlagt i 1927 av Maggiore Ferro fra byen Calosso, som ligger en mil unna. Det er denne byen gården har fått sitt navn fra, ettersom Carussin er piemontesisk for Calosso. Etter Maggiores død i 1950 tok sønnen Carlo over Carussin. Han utvidet gården, plantet nye vinmarker og la om til økologisk drift. Bruna Ferro måtte ta over vingården da hennes far døde så altfor tidlig i 1988, og det var hun som la om hele gården til biodynamisk drift.
I dag driver Bruna Carussin sammen med mannen Luigi Garberoglio og sønnene Luca og Matteo. Gården har jobbet etter biodynamiske prinsipper siden 1988, og i tillegg til vinplanter dyrker de også frukt og grønnsaker. Vinmarkene er primært plantet med Barbera og Moscato, og Carussin produserer i dag rundt 110 000 flasker vin.
I harmoni med naturen
Carussin jobber i fullstendig harmoni med naturen, og den biodynamiske tilnærmingen gir viner med svært ren og saftig frukt. I kjelleren jobber de også på tradisjonelt og naturlig vis – alle vinene spontangjæres, og tilsettes ikke noe som helst, bortsett fra små mengder svovel ved tapping.
Den sjarmerende familien skinner av stolthet over gården, og har en lidenskap for det de jobber med som lett smitter. Bruna tar seg av de 10 eslene på gården, som kommer fra Sicilia. De brukes ikke bare til vinmarksarbeid, men også som terapi for barn, mentalt funksjonshemmede og personer med psykiske lidelser. Luigi er familiens altmuligmann, som dessuten tar seg av alt det administrative på gården og driver med frivillig arbeid og lokalpolitikk i San Marzano Oliveto. Luca er ansvarlig for vinifikasjonen. Han brygger også øl, som han produserer 24 000 flasker av i året. Matteo har åpnet en liten pub i vinkjelleren – Grappolo Contro Luppolo (”drue vs. humle”). Her serverer han naturvin og håndverksøl, i tillegg til lokalprodusert ost og skinke. I tillegg til familien og de ti eslene holder to sauer, fem hunder, tre katter og en undulat til på gården.