
Det familiedrevne Champagne-huset Fleury ble etablert i 1895 i Courteron i Vallée de la Seine, i Côte des Bar, Champagne. I dag kultiverer Jean-Pierre Fleury, som er fjerde generasjon, 15 hektar med vinmark på biodynamisk vis, noe som gjør dem til Champagnes største biodynamiske produsent. Fleury var også første produsent i Champagne som ble sertifisert biodynamisk.
Pionérer
Siden etableringen har hver generasjon markert seg som innovative på ulike måter. I 1901 var Emilie Fleury den første vinmakeren i Champagne som plantet Pinot Noir etter vinlusens herjinger. I 1929 var drueprisene så lave at Emiles sønn, Robert Fleury, tok den da uvanlige beslutningen om å tappe sin egen Champagne.
Vellykket omlegging
I 1970 ble Roberts sønn, Jean-Pierre Fleury, bekymret for påvirkningen et kjemisk landbruk hadde på miljøet, og begynte derfor å eksperimentere med kompostering og manuell bearbeiding av vinmarkene. I 1989 gjorde han så et forsøk hvor han tok i bruk biodynamiske prinsipper på tre av hektarene på vingården. Det var så vellykket at han tre år senere la om hele vingården til biodynamisk drift. Jean-Pierre ble også kåret til ”Årets vinmaker” av Gault-Millau i 1993.
Internasjonalt anerkjent
I dag er Fleury en internasjonalt anerkjent Champagne-produsent. Og Emiles oldebarn, Jean-Sébastien Fleury, har siden 2009 hatt hovedansvar både i vinmarker og kjeller. Han innførte pløying med hest i vinmarkene, og i dag kultiveres halvparten på denne måten. Det var dessuten Jean-Sébastien som stod bak Champagnes første svovelfrie årgangschampagne, Fleury Sonate No9 Extra Brut, som ble lansert i 2012.
Biodynamisk kultivering
Vingårdens totalt 15 hektar med vinmark er fordelt på 85 % Pinot Noir, 10 % Chardonnay, 3 % Pinot Blanc og 2 % Pinot Gris. Jordsmonnet består av kalkholdig leire, og de fleste vinmarkene ligger i sør- og sørvestvendte bratte skråninger hvor druene får mye sol og dermed høy modning. Alle vinmarkene kultiveres på biodynamisk vis, og nylig la også to andre produsenter i Courteron om til biodynamisk drift etter å ha sett hvor bra det fungerer for Fleury.
Druene håndplukkes, og vinene spontanfermenteres i ståltanker og 6000 liter store gamle eikeliggere. De modnes også på sistnevnte.
Årlig produksjon er i dag på 200 000 flasker, og i tillegg til Demeter-sertifisering har Fleury også Ecocert- og Biodyvin-sertifisering.
Produkt Produsent |
Årg. | Land Region |
Utvalg Status |
Volum (l) | VP-nr. | VP pris |
---|---|---|---|---|---|---|
Fleury Blanc de Noirs Brut Fleury |
NV | Frankrike Champagne |
BU |
0,75 |
10844801 |
kr 449,90Bestill |
Fleury Blanc de Noirs Brut Nature Fleury |
NV | Frankrike Champagne |
BU |
0,75 |
1504701 |
kr 479,90Bestill |
Fleury Bolero Fleury |
2009 | Frankrike Champagne |
BU |
0,75 |
10965801 |
kr 719,90Bestill |
Fleury Fleur de l’Europe Brut Nature Fleury |
NV | Frankrike Champagne |
BU |
0,75 |
1504601 |
kr 510,00Bestill |
Fleury Rosé de Saignée Brut Fleury |
2011 | Frankrike Champagne |
BU Nyhet! - mai 2020 |
0,75 |
11859801 |
kr 549,90Bestill |
Fleury Sonate N°9 Extra Brut Magnum Fleury |
2011 | Frankrike Champagne |
BU |
1,5 |
10131705 |
kr 1850,00Bestill |
Fleury Sonate N°9 Opus 10 Extra Brut Fleury |
2011 | Frankrike Champagne |
BU |
0,75 |
1504501 |
kr 879,90Bestill |
Fleury Variation Fleury |
2014 | Frankrike Champagne |
BU Nyhet! - mai 2020 |
0,75 |
11861801 |
kr 1059,90Bestill |