Skip to content

Foradori til høstmenyen

Elisabetta Foradori er den ukronede vindronningen av Trentino nord-øst i Italia, i hjertet av Dolomittene. Med sin beinharde og kompromissløse tilnærming har hun egenhendig satt regionen og druen teroldego på vinkartet. Hennes viner er saftige, elegante og matvennlige.

Her er tre rødviner i tre prisklasser, som matcher den norske høsten uvanlig godt i både aromabilde og bruksområde:

Foradori Teroldego 2015

Foradori Teroldego er vinhusets grunnvin, laget på teroldego plantet på 70- og 80-tallet. Druematerialet er utvalgt fra flere vinmarker langs elven Noce, som er preget av elvesedimenter og et jordsmonn med mye sand og grus. Vinen er spontanfermentert, med skallmaserasjon på 3 til 4 uker og er lagret på sementtanker og store eikefat i 12 måneder.

Vinen har en saftig og fersk duft, med høstlige aromaer av røde bær, urter og anis. Smaken er umiddelbart fruktig, med en fin syre og fyldige tanniner som sitter lenge i. Vinen kler den norske høsten svært godt, og er en perfekt match til årets ferske lammekjøtt og til langtidskokte kjøttgryter, som boeuf bourgignon med skogssopp.

Foradori Sgarzon 2016

Sgarzon er laget på teroldego fra en vinmark plantet på 70- og 80-tallet som ligger ved Mezzolombardo i Campo Rotaliano. Jordsmonnet er i stor grad preget av sand og området har et kjølig mikroklima som definerer vinens uttrykk. Vinen er spontanfermentert og får ligge med skall i åtte måneder, utelukkende i spanske amforaer.

Sgarzon er det lokale navnet på de ferske knoppene på vinplantene, og henger sammen med vinens friske uttrykk. Sgarzon har en kjølig og elegant skogsbæraroma, og en saftig smak med frisk syre. Tanninene er tydelige, men balanserte og ettersmaken er preget av vinens mineralitet. Sgarzon er en fabelaktig vin til høstens smaker, med et aromabilde som minner om norsk natur. Den gjør seg særlig godt til lettere viltretter, slik som villand og due. Den er også fabelaktig sammen med sopp, og bør prøves til steinsopprisotto!

Foradori Granato 2015

Granato er toppvinen til Foradori, laget på teroldego fra de tre eldste og beste parsellene til Foradori på til sammen 4 hektar. De er plantet mellom 1938 og 1956 og er oppbundet i det gamle pergolasystemet. Granato var Elisabettas aller første riserva, og årgangene strekker seg tilbake til 1986. Vinen er spontanfermentert på trefat og lagret på store eikefat i 15 måneder.

De gamle vinstokkene gir et druemateriale med svært høy konsentrasjon. Granato er derfor en vin med utrolig smaksrikdom og dybde som viser teroldego på sitt aller beste, men 2015-årgangen er fortsatt er svært ung og bør dekanteres. Vinen har et sammensatt aromabilde, som begynner med skogsbær og strekker seg mot krydder, lær, trøffel, anis og eukalyptus. Den umiddelbare munnfølelsen er fyldig og fløyelsmyk, med bløt frukt i anslaget, men den friske syren skaper et svært balansert uttrykk. Smaken er kompleks, med elegant tanninstruktur og lang ettersmak.

Granato er en vin for de spesielle anledningene. Den fyldige og mørke stilen vil gjøre seg særlig godt til storvilt, og være en perfekt match til årets store reinsdyrsmiddag.

Foradori Teroldego

Les mer om produktet og produsenten.
Bestill her!

Apéritif: 89 poeng
Dagens Næringsliv: 90 poeng
Vinforum: ★ ★ ★ ★ ★

Foradori Teroldego Sgarzon

Les mer om produktet og produsenten.
Bestill her!

Apéritif: 91 poeng
Dagens Næringsliv: 90 poeng
Vinforum: ★ ★ ★ ★ ★

Foradori Granato

Les mer om produktet og produsenten.
Bestill her!

Apéritif: 92 poeng
Dagens Næringsliv: 92 poeng
Vinforum: ★ ★ ★ ★