Skip to content

Familien Mattioli har holdt til utenfor landsbyen Spoleto i Umbria, en time nord for Roma, siden 1100-tallet. Navnet på familieforetaket deres, Collecapretta eller «geitåsen», var det romerne som ga den vesle grenda. I dag lever tre generasjoner sammen og kultiverer åtte hektar land etter gamle landbrukstradisjoner. Av disse er fem hektar vinmarker. Gården er stort sett selvforsynt og dyrker bl.a. gamle kornsorter og oliven, i tillegg til de lokale drueslagene sangiovese, malvasia og den stedegne trebbiano spoletino. Produksjonen er svært begrenset, og det var først for rundt 15 år siden at bestefar Mattioli lot seg overtale til å selge de unike vinene sine til andre enn gode naboer.

Vin med egenart

Vinmarkene til Collecapretta ligger på åssider i 500 meters høyde, som gir et flott utgangspunkt for særegne og karakterfulle viner. Druestokkene har gode vind- og solforhold og et jordsmonn dominert av kalk- og jernrik leire med innslag av kalkstein og vulkansk tuff. Gården er økologisk sertifisert, og drives etter biodynamiske prinsipper. Det innebærer at det ikke brukes sprøytemidler og at all gjødsel kommer fra gårdens egen kompost.

Store deler av vinmarkene til Collecapretta er plantet helt tilbake til 1930-tallet. Dette gir mindre frukt, men desto høyere smakskonsentrasjon. Druestokkene av den lokale trebbiano spoletino bærer i tillegg små druer med tykt skall. Det betyr lav avkastning av høy kvalitet. Disse druene har samtidig en fremragende evne til å ta til seg karakteristikker fra voksestedet. Etter innhøsting er det kun de aller beste druene som finner veien til vinkjelleren. Som et resultat av den nitide utvelgelsen, de gamle vinstokkene og druenes spesielle egenskaper, er samlet vinproduksjon i et godt år kun 15.000 flasker.

Ingen tilsetninger

Mattiolis filosofi bunner i respekt for naturens gang, og er like viktig i vinmarken som i vinkjelleren. Vinene spontangjæres i åpne kar uten temperaturkontroll og tilsettes ingenting, heller ikke sulfitter. Collecapretta bruker kun beholdere av sement og glassfiber til gjæring og lagring. Dette bidrar til å få frem både druenes karakter og vinmarkenes særegenhet i vinene.

Collecapretta Il Rossodatavola

Les mer om produktet og produsenten.
Bestill her!

Apéritif: 87 poeng
Dagens Næringsliv: 85 poeng

Collecapretta Buscaia

Les mer om produktet og produsenten.
Bestill her!

Collecapretta Vigna Vecchia

Les mer om produktet og produsenten.
Bestill her!

Apéritif: 88 poeng
Dagens Næringsliv: 88 poeng

Høner i vinmarken
Flerartskultur
Jordsmonn
Vinkjelleren