Skip to content
Coralia Pignatelli della Leonessa
Sangiovese

Castell’in Villa er ikke en hvilken som helst vingård i Chianti. Eieren, Coralia Pignatelli della Leonessa er heller ikke en hvilken som helst vingårdeier. Hun er intet mindre enn en gresk prinsesse som giftet seg inn i en italiensk adelsfamilie. Sammen med mannen tok hun i bruk familiens toscanske jaktslott og de omkringliggende åsene som vinmarker på 60-tallet. Etter at mannen døde på åttitallet har hun selv sittet i førersetet. Castell’in Villa regnes nå som en av topprodusentene i regionen.

Chiantiene fra Castell’in Villa har etablert seg som svært pålitelige kvalitetsviner, kritikerrost gjennom mange årganger og velkjent som et svært godt kjøp på polet. 2015-utgaven er intet unntak, og beviser at førsteklasses råvarer kombinert med minst mulig tukling gir tidløs kvalitet.

Utilslørt Sangiovese

Vinene fra Castell’in Villa regnes for å være noen av de mest lagringsdyktige i Chianti, og selv deres basisviner tåler lett å ligge 10-15 år. Coralia selv mener at Chianti Riservaen først når toppen etter 20 år i kjelleren. Alt dette henger tett sammen med den høye kvaliteten på råstoffet. Selv om avlingen i prinsippet rekker til mer enn 400.000 flasker, benytter Coralia kun det aller beste druematerialet til egen vin, noe som kun utgjør rundt 100.000 flasker årlig.

For en produsent med så gode og varierte vinmarker og tilgang til så eksklusivt druemateriale som Castell’in Villa, har 2015-årgangen gitt et svært godt utgangspunkt. Vekståret regnes generelt som svært vellykket i Toscana. En fuktig vår og en kjølig august ga en lang modning og en sen innhøsting. For sangiovese-druen var dette ideelt. I 2015-årgangen får den vist frem en fast struktur, godt og balansert syrenivå og fint utviklede tanniner uten høyt alkoholnivå. Chiantiene til Castell’in Villa gir en unik anledning til å smake utilslørt sangiovese på sitt aller beste.

Vinen passer ypperlig til flere klassiske italienske pastaretter som carbonara og amatriciana, høstens risottoer med steinsopp, kjøttretter som fiorentina stek, entrecote, lam, viltkjøtt som reinsdyr, elgbiff og rype.

Klassisk Chianti

Coralia holder seg evig aktuell ved å være tradisjonen tro. Druene har helt siden starten blitt dyrket uten sprøytemidler eller kunstgjødsel og håndplukket. Druejuicen blir spontangjæret, uten andre tilsetninger underveis enn begrenset bruk av sulfitter mot slutten av prosessen. Vinen lagres deretter på enorme og velbrukte slavonske eikefat, som ikke gir eikepreg til vinen.

Det skal ikke legges skjul på at familien Pignatelli er bemidlet, noe som har gitt Coralia unike muligheter som vinprodusent. Der mange andre vinmakere har måttet forholde seg til trender for å tekkes kunder og vinjournalister, har Coralia kunnet tillate seg å stole på områdets tradisjoner og sin egen kvalitetssans. Til forskjell fra mange andre vinhus lot hun seg for eksempel ikke smitte av åttitallets barriquesyke, der viner helst skulle ose av eikesmak. På den måten har hun beholdt stilen som kjennetegner en korrekt Chianti Classico.

Indrefileten av Chianti

Castell’in Villa ligger i Castelnuovo Berardenga et par mil øst for Siena, i den nordlige delen av Chianti Classico-regionen. Eiendommen strekker seg over 300 hektar, men det er kun litt over 50 av disse som benyttes til druedyrking. Vinmarkene er fordelt på åtte områder med ulike egenskaper. Dette sikrer jevne resultater uavhengig av vekstår og bidrar også til å opprettholde det biologisk mangfoldet. Det aller meste av vinstokkene ble plantet da gården ble grunnlagt på sekstitallet. Det betyr at Chianti Classicoen i likhet med Riservaen hovedsaklig er laget på 50 til 60 år gamle vinplanter med røtter som stikker dypt ned i det komplekse jordsmonnet av kalkstein og leire.

Castell’in Villa Chianti Classico

Les mer om produktet og produsenten.
Bestill her!

Apéritif: 90 poeng
Dagens Næringsliv: 89 poeng
Vinforum: ★ ★ ★ ★

Castell'in Villa Chianti Classico Riserva '08

Castell’in Villa Chianti Classico Riserva

Les mer om produktet og produsenten.
Bestill her!

Apéritif: 92 poeng
Vinforum: ★ ★ ★ ★ ★

Castell 'In Villa Chianti Classico Riserva '04

Castell’in Villa Chianti Classico Riserva

Les mer om produktet og produsenten.
Bestill her!

Dagens Næringsliv: 91 poeng
Aperitif:
92 poeng
Vinforum: ★ ★ ★ ★

Castell'in Villa Vin Santo '97

Castell’in Villa Vin Santo

Les mer om produktet og produsenten.
Bestill her!

Apéritif: 93 poeng
Dagens Næringsliv:  92 poeng
Vinforum: ★ ★ ★ ★ ★

Castell’in Villa Chianti Classico Riserva Poggio delle Rose

Les mer om produktet og produsenten.
Bestill her!

Apéritif: 91 poeng
Dagens Næringsliv: 91 poeng
Vinforum: ★ ★ ★ ★

Castell’in Villa Chianti Classico Riserva Magnum

Les mer om produktet og produsenten.
Bestill her!

Dagens Næringsliv:  91 poeng
Vinforum
: ★ ★ ★ ★ ★