Skip to content
vinmark-maurizio
Casa-Belfi-3
vigneto5
gjodselblanding
vinmark2-maurizio
vigneto3
casa-belfi-naturalmentefrizzante
raboso-maurizio

Casa Belfi Naturalmentefrizzante

Les mer om produktet og produsenten.
Bestill her!

Apéritif: 86 poeng
Dagens Næringsliv: 87 poeng
Vinforum: ★ ★ ★ ★

Casa Belfi Naturalmentefrizzante Rosso

Les mer om produktet og produsenten.
Bestill her!

Apéritif: 85 poeng
Dagens Næringsliv: 85 poeng
Vinforum: ★ ★ ★ ★

Casa Belfi Anfora Magnum

Les mer om produktet og produsenten.
Bestill her!

Casa Belfi har vært kjent som en av ytterst få produsenter av kvalitetsprosecco laget på gamlemåten. Fra 2017-årgangene har vinhuset forlatt prosecco-appellasjonen og tatt i bruk naturalmentefrizzante som betegnelse på sine viner.

Ekte, utypisk prosecco

Maurizio Donadi, den entusiastiske vinmakeren bak Casa Belfi, har lenge vært noe utenom det vanlige i prosecco-appellasjonen. Han lager levende vin uten tilsetninger som representer eldgamle tradisjoner fra Venetoregionen.

Selv om Maurizios metoder har blitt benyttet i århundrer, har han til stadighet fått trøbbel med det italienske vinbyråkratiet når vinene skulle godkjennes under appellasjonen DOC Prosecco. Grunnen er at hans viner ligner for lite på konvensjonelt fremstilt, lavkvalitets musserende vin.

Prosecco – mye byråkrati, lite kvalitet

Til tross for at prosecco-appellasjonen har gjennomgått en viss kvalitetsforbedring, kan man trygt slå fast at kvaliteten jevnt over er lav. Produksjonen er også nesten utelukkende myntet på kvantitet fremfor kvalitet. Tillat avling i appelasjonen er over 30 tonn per hektar, som er noe av det aller høyeste i Europa.

For å redusere kostnadene, danner vinene gjerne kullsyre i store trykktanker med tilsatt industrigjær og tilsettes sukker ved tapping på flaske. Mange proseccoer har derfor et høyt sukkerinnhold, som skal kompensere for lav fruktkvalitet og manglende konsentrasjon.

Naturalmentefrizzante – naturlig perlende

Filosofien og vinene til Casa Belfi er heldigvis uendret selv om Còlfondo Prosecco er byttet ut med Naturalmentefrizzante. De er spontangjæret, uten tilsetninger og usvovlete. Vinmarkene dyrkes med stor respekt for naturen og gården er biodynamisk sertifisert. Avkastningen er på kun 7 – 8 tonn druer per hektar (ca. 55 hl/ha), tilsvarende kravene som stilles i bl.a. Barolo.

Vinene lagres på ståltank og tappes på flaske før gjæringen er avsluttet. På den måten blir de naturlig perlende – altså «naturalmente frizzante». Vinene er ikke klarnet eller filtrert og tappes med fint bunnfall, noe som er lett å se i den gjennomsiktige flasken. Bunnfallet bidrar til at de holder seg friske lenger og er lagringsdyktige, og sikrer at all aroma og smak beholdes intakt.