Skip to content

En økologisk sertifisert vin er dessverre ikke nødvendigvis det den gir seg ut for å være. Man skulle kanskje tro at økomerkede viner er rene naturprodukter – men det kan i virkeligheten dessverre være langt fra sannheten. Selv om kjemiske sprøytemidler og kunstgjødsel ikke er tillatt i økologisk sertifiserte vinmarker, kan produsenten i stedet sprøyte med andre omdiskuterte preparater. Og verre kan det bli etter at druene er høstet inn.

Økomerking – ingen garanti

Selv om en vin er økologisk sertifisert kan den likevel være tilsatt «hjelpemidler» og sminkesaker som industrigjær, akasiegummi, enzymer, sukker og syre for å skjule dårlig druekvalitet. EUs «godkjent»-liste over tillatte tilsetningsstoffer er hårreisende lang selv for økomerkede viner, og de kan i tillegg være hardt filtrert og klaret ved hjelp av tilsetninger. Alt dette visker ut vinens identitet, og tar bort store deler av dens aromatiske kompleksitet – om den i det hele tatt hadde det i utgangspunktet. Så hva står man igjen med da? I hvert fall alt annet enn et naturlig produkt.

Økomerking er med andre ord langt fra noen garanti for et naturlig produkt, og har ingen sammenheng med verken opprinnelse eller kvalitet.

For oss i NON DOS er økosertifisering av vin derfor ikke nok. Det er det heller ikke for vinbøndene vi samarbeider med. De jobber i tråd med natur og kultur, uten bruk av unødvendige tilsetninger i verken vinmark eller kjeller. Mange av dem har en økologisk eller biodynamisk sertifisering – men ikke alle.