Skip to content

Elisabetta Foradori er den ukronede vindronningen av Trentino, regionen i hjertet av Dolomittene nord-øst i Italia. Gjennom en beinhard og kompromissløs tilnærming har hun egenhendig satt regionen på vinkartet. Hennes viner er saftige, elegante og matvennlige, med både duft og bruksområde som matcher den norske høsten uvanlig godt.

Jernkvinnen Elisabetta

Dolomittene skaper en slående ramme rundt vingården Foradori, der den ligger på Rotaliano-sletten omkranset av de stupbratte fjellene. Gården består i dag av 26 hektar med vinmarker som dyrkes etter biodynamiske prinsipper. Alt sammen styrt til minste detalj av Elisabetta Foradori.
I likhet med sine viner er Elisabetta karakterfast og kompromissløs. Da hun tok over familievingården etter farens død i 1984 var hun bare 19 år gammel. Likevel hadde hun allerede ambisiøse planer. Hun skulle lage stedegen kvalitetsvin på de lokale druesortene i Trentino og gjenreise de lokale vintradisjonene til fordums prakt.

Vin i utvikling

Elisabetta arbeidet kontinuerlig med å videreutvikle metodene på gården. I sin søken etter vin som representerer sitt opphav, beveget hun seg i en stadig mer naken retning, både i vinmarkene og vinkjelleren. Hun gikk over til biodynamiske prinsipper i 2002 og gården ble Demeter-sertifisert i 2009. I dag lages vinene helt uten unødvendig inngripen, med litt sulfitter som eneste tilsetning.
Foradoris viner fikk seg også et betraktelig løft da Elisabetta i all hovedsak gikk bort fra eikefat og tok i bruk spesiallagde spanske amforaer til lagring. Disse er laget av en porøs type leire som gir vinene større kontaktflate og dermed mer luft under lagring. Dette bidrar til modningsprosessen. Samtidig blir ikke vinens egenart tilslørt av eikearoma.
Resultatet av Elisabettas arbeid er slående. Smaksbildet gir nå romslig plass til jordsmonn og vekstforhold på de forskjellige vinmarkene. Samtidig gjenspeiler vinens uttrykk tydelig vekstsesongen, samtidig som druenes egenart trer naturlig frem.

Teroldego – fra kvantitet til kvalitet

Et av Elisabettas første trekk da hun tok over vingården var å ta for seg den lokale rødvinsdruen teroldego. Den har lange, historiske røtter i Trentino, men hadde i løpet av det 20. århundre tapt sitt særpreg. På 80-tallet ble den dyrket med høy avkastning som hovedmål, og var derfor kjent for spinkle og rustikke bordviner. Men Elisabetta hadde smakt farens fortreffelige 30-40 år gamle teroldegoviner og var overbevist om druens potensiale. Hun gikk i gang med et målrettet arbeid for å finne frem til de opprinnelige teroldegorankene i Trentino. Samtidig la hun om dyrkemetodene, slik at plantene bar færre frukt med høyere kvalitet.
I dag viser teroldego seg på sitt beste i Foradoris rødviner og man kan trygt si at druens ære er gjenreist. Druens navn stammer fra «oro del tirolo», som betyr tirols gull. Kanskje navnet har fått tilbake sin mening?

Foradori 2014 – som skapt for den norske høsten

Foradori Teroldego er laget på 100 % teroldego, plantet på 70- og 80-tallet. Druematerialet er utvalgt fra Foradoris vinmarker langs elven Noce som har særlig mye elvesedimenter som sand og grus i jordsmonnet. Vinen er spontanfermentert, med skallmaserasjon på 3 til 4 uker og lagret på amfora og store eikefat i 12 måneder.
Vinen har en flott og saftig ferskhet i duften, med høstlige aromaer av mørke bær og urter. Smaken er umiddelbart fruktig, med en flott syre og fyldige tanniner som sitter lenge i. Vinen kler den norske høsten svært godt, og er en perfekt match til klassiske vilt- og lammeretter. Den er også fabelaktig sammen med sopp, og bør prøves til steinsopprisotto!

Foradori Morei 2015 – den mørke

Vinmarken Morei ligger ved Mezzolombardo i Campo Rotaliano og er på 2,5 hektar. Vinen består av 100 % teroldego, plantet på 70- og 80-tallet. Vinstokkene her har særlig dype røtter som strekker seg langt ned i jordsmonnet som domineres av rullestein. Vinen er spontanfermentert og får ligge med skall i åtte måneder, utelukkende i spanske amforaer.
Navnet Morei betyr mørk på den lokale dialekten, og hentyder til vinens modne og dype stil. Morei gjenspeiler sitt jordsmonn, og har et tett og mineralskstil. Den har en intens duft av modne kirsebær, urter og krydder. Smaken er konsentrert, med en friskt og leskende bæruttrykk, modne og fyldige tanniner og en lang, tørr ettersmak. Også Morei er en fabelaktig vin til høstens smaker. Vinens mørkere stil er en særlig god følgesvenn til storvilt.

Foradori Sgarzon 2014 – den ferske

Vinmarken Sgarzon ligger i likhet med Morei ved Mezzolombardo i Campo Rotaliano. I motsetning den steinete grunnen i Morei, består jordsmonnet i større grad av sand i Sgarzon og området preges av et kjøligere mikroklima. Sgarzon tilvirkes ellers på helt tilsvarende måte som Morei. De to danner derfor et interessant bilde av hvordan jordsmonn og klima gjenspeiles i vinene.
Sgarzon er det lokale navnet på de ferske knoppene på vinplantene, og henger sammen med vinens friske uttrykk. Sgarzon har en kjølig og elegant bæraroma, og en saftig smak med frisk syre og tydelige, men balanserte tanniner. Dette er nok en flott høstvin, med et aromabilde som kan minne om norsk natur. Den gjør seg særlig godt til lettere viltretter, and og litt lysere kjøtt som kalv og svin.

Elisabetta Foradori
Elisabetta Foradori
Vinhøst hos Foradori
Vinhøst hos Foradori
Drueklaser med Teroldego
Drueklaser med Teroldego
Amfora
Amfora

Foradori Teroldego

Les mer om produktet og produsenten.
Bestill her!

Apéritif: 88 poeng
Dagens Næringsliv: 90 poeng
Vinforum: ★ ★ ★ ★ ★

Foradori Teroldego Morei

Les mer om produktet og produsenten.
Bestill her!

Apéritif: 93 poeng
Dagens Næringsliv: 91 poeng
Vinforum: ★ ★ ★ ★ ★

Foradori Teroldego Sgarzon

Les mer om produktet og produsenten.
Bestill her!

Apéritif: 91 poeng
Dagens Næringsliv: 90 poeng
Vinforum: ★ ★ ★ ★ ★