Det selvforsynte hippiekollektivet Valli Unite ble grunnlagt på 1970-tallet av tre unge bønder fra lokale gårder, som en motvekt mot industrialiseringen og fraflyttingen fra området. Utenfor landsbyen Costa Vescovato i øst-Piemonte kultiverer de nå 20 hektar med vinmark. I tillegg produserer de matvarer som skinke, ost, pasta og brød – alt på biodynamisk vis.
Les mer
Her lager de ikke bare vin, men produserer også en rekke andre ekte, ærlige og naturlige matvarer på biodynamisk vis. Hos slakteren blir griser og kyr til biff, pølser og skinker. I meieriet produseres det melk og ystes ost. Og ellers dyrkes det frukt, grønnsaker og korn som det lages både pasta og brød av.
Valli Unite besitter også en rekke jorder og åkre som brukes til produksjon av korn og høy. Og brukes som beitemark for kyr og griser. Disse gjødsles selvsagt med kompost fra egne dyr.
Bærekraftig landbruk
I tillegg til selve gårdsvirksomheten driver Valli Unite dessuten et lite hotell og en restaurant hvor man kan spise tradisjonell piemontesisk mat laget av råvarene de selv produserer. Selvsagt servert sammen med egenprodusert vin. I landsbyen finnes det også et snekkerverksted, samt en liten butikk hvor man kan kjøpe produktene som lages på gården og andre økologiske råvarer.
Hos Valli Unite bor og jobber det i dag 25 personer, som driver bærekraftig landbruk på samme måte som deres besteforeldre gjorde. Gården drives med flat struktur, så her er det ingen sjefer. Denne kollektive tankegangen gjenspeiles også i navnet Valli Unite, som betyr ”forente daler”.
Vinene lages kun på druer og er heller ikke tilsatt svovel eller andre konserveringsmidler, så de bør oppbevares relativt kjølig.