Skip to content
Thumbnail

Maher står bak vineriet Sept Winery som han startet i hjemlandet Libanon etter å ha bodd flere år i utlandet. For Maher ble det etterhvert viktig å komme tilbake til røttene sine. At han på veien også skulle oppdage glemte vindruer som har stått på egne røtter i over hundre år, uten å ha blitt besudlet av Phylloxera, var bare et lykketreff på veien til storhet.

Maher er noe så unikt som en matematiker som ledes av intuisjon og magefølelse. Om det var magefølelsen som førte ham til Norge er usikkert, men ikke umulig. Han fikk i alle fall fortalt mye om tankene bak sin vinproduksjon før han returnerte til sin landsby i Libanon for å lage mer vin til et mer og mer tørst publikum verden over.

Følte et drag mot hjemlandet

– Jeg bruker alltid intuisjonen min når jeg lager vin. Jeg smaker på druene og kan kjenne når tiden er riktig. Dette er en følelse jeg har jobbet opp over tid, sier Maher. Med denne uttalelsen skulle man kanskje tro at han har vokst opp omringet av vindruer. Men, Maher er en vaskeekte bygutt født i Beirut og han har bodd i Paris og Saudi Arabia store deler av sitt voksne liv.
Etter flere år i utlandet, bestemte derimot Maher seg i 2012 for å dra hjem til Libanon og plante sine første vinplanter. Han stod ved et veiskille i livet sitt og søkte til mer frihet, mer tid i naturen og mindre stress i storbyen. Han var ikke klar for å flytte tilbake helt ennå, men hans gryende ønske om tilhørighet til eget hjemland og nye interesse for vinmaking ble plantet i jorda sammen med drueplantene.

Sugde til seg kunnskap om vinmaking

Maher bodde i Paris i 12 år hvor han studerte og jobbet med matematikk. Etterhvert som vininteressen tok seg opp begynte han å studere Master of Science in Wine Management fra OIV (The International Organisation of Vine and Wine). Samtidig begynte han å besøke andre vinmakere, oppsøke vingårder, snakke med folk i bransjen og prøve å suge opp mest mulig kunnskap om vin. Men, han manglet “hands on”-erfaring om hvordan man lager vin.

Ved å lese, teste, prøve og feile, lærte Maher mye om hva han ville lage og hvordan han ville lage sin vin. – Det ble veldig tydelig for meg at jeg ikke ønsket å lage vin tilsatt gjær eller andre tilsetningsstoffer. Vinen skal være enkel å lage, med minst mulig involvering fra min side, laget på en måte som jeg forstår, forteller Maher.

Mye dårlig naturvin ble en kilde til motivasjon

I mine år i Frankrike og gjennom studiet overhørte jeg mange som mente at naturvin var synonymt med dårlig vin full av vinfeil. Og til en viss grad hadde de rett, tidligere var det veldig mye eksperimentell naturvin som ikke smakte godt, sier Maher. Men, jeg visste at det var mulig å lage rene og sofistikerte viner, uten tilsatt sulfitt, syre, sukker og fargestoffer. Jeg ville motbevise de jeg møtte på min vei, noe som ble en del av motivasjonen min da jeg startet Sept Winery, forteller Maher.
Under smakingen på Becco snakker Maher mye om at han er en tilhenger av “rene” naturviner og langt på vei antyder at han ikke er så glad i viner som lukter fjøs. Vi spør om han vil kalle sine viner for naturviner, da vi vet at mange har et betent forhold til begrepet naturvin.
– Å lage naturvin handler om din jobb i vingården og råvarene dine. Hvis druene er fulle av sprøytemidler hjelper det ikke så veldig hva du gjør med druene etterpå. Dersom druene er naturlige, uten bruk av sprøytemidler, men du ender opp med å legge til, temperaturkontrollere og endre for mye på sluttproduktet har du samme problem. Jeg er ikke så opptatt av å kalle mine viner for naturviner, jeg er opptatt av å fortelle at jeg lager viner som fokuserer på terroir og som har blitt minst mulig tuklet med.
“Det ble naturlig for meg at mitt vinprosjekt i hjemlandet mitt, hvor jeg plantet mine første drueplanter på land jeg hadde arvet av min egen far, måtte få tallet syv”
— Maher Harb

Omringet av tallet syv

Maher forteller at han alltid har vært opphengt i tallet syv, at han alltid tegnet tallet syv med streker (som på logoen til Sept) i klasserommet, fremfor å høre på læreren sin. 

Han forteller også om at han mistet sin egen far under borgerkrigen i Libanon da han var en liten gutt, noe som tok mange år for Maher å kunne leve med. I voksen alder oppdaget han at både han og faren var født på datoer som innen numerologi var ensbetydende med tallet syv. 
– Det ble naturlig for meg at mitt vinprosjekt i hjemlandet mitt, hvor jeg plantet mine første drueplanter på land jeg hadde arvet av min egen far, måtte få tallet syv (sept).

Føler et ansvar for å ivareta lokale druesorter

På en fjelltur i nærheten av landsbyen sin støtte Maher en gang på en viltvoksende vinplante med druer som for ham var ukjente. Etter å ha smakt på druene flere ganger begynte han å undersøke med kjentfolk i området om hvilken drue dette var. Svaret var Merweh, en lokal drue som hadde unsluppet Phylloxeraens hjeringer. Maher bestemte seg for å plante denne druesorten og bruke den i egen vinproduksjon, helt i tråd med hans visjon om å videreføre viktig vinhistorie fra Libanon.

Selv om Maher først plantet Cabernet Sauvignon og Syrah tilbake i 2012, noe som nok var farget av hans lange opphold i Frankrike, har han tatt en aktiv rolle i å bruke lokale druesorter. I tillegg til Merweh, bruker Maher druen Obeideh i sine viner. Begge druene er hvitvinsdruer og har fått sin renessanse i Libanon de siste årene.

I tillegg til de lokale druene har Maher tilgang Tempranillo, Syrah, Cabernet Sauvignon og Viognier i sine vinmarker. Vinene fra Sept kommer fra flere vinmarker i Libanon, bare noen få kommer fra Mahers egne vinmarker. Hver enkelt flaske er merket med hvor i landet og hvilken vinmark druene kommer fra.

Produktfilter Showing 1 - 7 of 7 produkter
Kategorier
Land
Region
Druetype
Matmatch
Tilsatt svovel
Produkt
Produsent
Kategori Årg. Land
Region
Drue(r) Utvalg
Status
Volum (l) VP-nr.
EPD-nr.
VP pris
Rødvin 2021 Libanon
Batroun
Cabernet Franc BU
Nyhet! - jan. 2023
0,75 15061701
6120463
kr 529,90Bestill
Rødvin 2022 Libanon
Batroun
Grenache BU
Nyhet! - mars 2024
0,75 16740401
6393490
kr 629,90Bestill
Hvitvin Oransjevin 2022 Libanon
Batroun
Merweh BU
Ny årgang! - feb. 2024
0,75 15061401
6120596
kr 449,90Bestill
Hvitvin 2022 Libanon
Batroun
Zitani BU
Nyhet! - mars 2024
0,75 16734401
6393474
kr 899,90Bestill
Hvitvin Oransjevin 2021 Libanon
Batroun
Obeideh BU
Nyhet! - mai 2023
0,75 15465701
5927298
kr 529,90Bestill
Hvitvin Oransjevin 2022 Libanon
Batroun
Obeideh BU
Ny årgang! - feb. 2024
0,75 11157201
5307384
kr 429,90Bestill
Rødvin 2021 Libanon
Batroun
Syrah BU
Ny årgang! - okt. 2023
0,75 11157101
5307418
kr 1189,90Bestill
Overdrevent inntak av alkohol kan være skadelig. For mer info, klikk her.