Skip to content

Der ingen skulle tru at nokon kunne dyrka vin

Vi har nylig lansert en rekke nye enkeltvinmarksviner fra ARPEPE. Flere av de er helt «nye» cru-er, skilt ut fra vinmarkene i forbindelse med den svært gode 2009-årgangen. Dette er kjølige, elegante og ekstremt lagringsdyktige viner, som viser den lokale nebbiolostilen på sitt aller beste.

OBS! På grunn av svært små volum er enkelte av vinene lansert i Vinmonopolets Tilleggsutvalg. Det betyr at de ikke kan bestilles gjennom polets nettsider, men ved å ringe eller sende e-post til Vinmonopolet.

Nye riserva-viner

ARPEPE har vinmarker i tre av av de fem underområdene i appellasjonen Valtellina Superiore DOCG: Sassella, Grumello og Inferno. De nye riservaene er utvalgt fra enkeltvinmarker i disse områdene. I likhet med flere av de andre cru-ene til ARPEPE, lages de kun i de beste årgangene. Her finner du en historisk oversikt over årganger, som viser at muligheten til å få tak i disse vinene ikke byr seg så ofte.

Enkeltvinmarksvinene til ARPEPE viser hvordan fjellnebbioloen uttrykker jordsmonn og vekstforhold på en utrolig gjennomsiktig måte. Til tross for en fellesnevner i typiske nebbioloaromaer har vinene derfor markant forskjellige karakteristikker.

Vin som tar tid

Helt siden start i 1860 har ARPEPEs motto vært «det tar den tiden det tar», for dette er vin som krever tålmodighet, både i vinmark og -kjeller. Familien tar seg derfor god tid før vinene skal på markedet. Alle vinene fra den særdeles vellykkede 2009-årgangen har ligget på 5000 liters kastanjefat i fem år, og deretter vært lagret på flaske. I løpet av årene har de utviklet flotte lagringsaromaer, som komplementerer den friske frukten og gir dem eleganse og balanse.

Sassella

Vinmarkene som ligger i Sassella vender mot sør-øst, inn mot fjellene og er preget av et kjølig mikroklima. Den gir de friskeste vinene med det kjøligste uttrykket.

Sassella Cru Rocce Rosse kommer fra vinstokker som ligger på mellom 400 og 500 meters høyde, og som vokser blant røde steiner, i et svært jernrikt jordsmonn. Vinen har en floral aroma, med et friskt uttrykk preget av røde bær og en lang og mineralsk avslutning med moderate tanniner.

Sassella Cru Vigna Regina ligger noe høyere, på mellom 450 og 550 meters høyde og er laget på de eldste vinstokkene, som vokser i et ekstremt skrint jordsmonn. Dette regnes som en av de aller mest elegante cru-ene til ARPEPE, og har en utrolig kombinasjon av finesse og konsentrasjon.

Grumello

Vinmarkene som ligger i Grumello vender mot sør, noe som gir mer direkte sollys, mer varme og dermed fyldigere viner.

Grumello Cru Buon Consiglio er laget på vinstokker som ligger på mellom 350 og 450 meters høyde. I tillegg til den syrlige rødbærsfrukten har vinen en noe krydret duft, og en lang avslutning med tydelige, men behagelige tanniner.

Grumello Cru Sant’Antonio ligger på 450-500 meters høyde, ved Sant’Antonio kirken i Grumello-skråningene. Den har en mer jordlig stil, med innslag av lær og sopp og en lang ettersmak med preg av varmere frukt.

Inferno

Inferno-vinmarkene vender også mot sør, og er svært bratte. Refleksjonen av sollys gjør de til de varmeste av vinmarkene, som gjenspeiles i et kraftigere uttrykk i vinene.

Inferno Cru Sesto Canto ligger på 450 meters høyde, og har det varmeste mikroklimaet av ARPEPE enkeltvinmarksviner. Navnet henviser til sjette canto i Dantes guddommelige komedie, som omhandler fråtseri. Vinen har et preg av mørk frukt og urter og er den fyldigste av cru-ene, med en fabelaktig lengde og markante, men balansert tanniner.

ARPEPE Valtellina Superiore Riserva Sassella Cru Rocce Rosse

Les mer om produktet og produsenten.
Bestill her!

Apéritif: 93 poeng
Dagens Næringsliv: 91 poeng
Vinforum: ★ ★ ★ ★

ARPEPE Valtellina Superiore Riserva Sassella Cru Nuova Regina

Les mer om produktet og produsenten.
Bestill her!

Apéritif: 94 poeng
Dagens Næringsliv: 92 poeng
Vinforum: ★ ★ ★ ★

ARPEPE Valtellina Superiore Riserva Inferno Cru Sesto Canto

Les mer om produktet og produsenten.
Bestill her!

Apéritif: 92 poeng
Dagens Næringsliv: 92 poeng
Vinforum: ★ ★ ★ ★

ARPEPE Valtellina Superiore Riserva Grumello Cru Sant’Antonio

Les mer om produktet og produsenten.
Bestill her!

Dagens Næringsliv: 89 poeng
Apéritif: 89 poeng
Vinforum: ★ ★ ★ ★

ARPEPE Valtellina Superiore Riserva Grumello Cru Buon Consiglio

Les mer om produktet og produsenten.
Bestill her!

Apéritif: 93 poeng
Dagens Næringsliv: 90 poeng
Vinforum: ★ ★ ★ ★

De tre søsknene Guido, Isabella og Emanuele Pelizzatti Perego.

AR.PE.PEs Rocce Rosse vinmark i Sassella, med sine karakteristiske røde steiner

Rocce Rosse i Sassella

Taubane ned fra Sassella-vinmarken

Sant'Antonio-kirken i Grumello-vinmarken.

Nebbiolo i bratte alpeskråninger

Buon Consiglio-vinmarken i Grumello

Rød, jernrik stein i Rocce Rosse-vinmarken i Sassella.

Frakt av druer på ryggen i de bratte vinmarkene.

Manuelt arbeid i den bratte Vigna Regina-vinmarken i Grumello.

Vinter i alpevinmarkene

Arturo Pelizzatti Perego, bestefaren til dagens innehavere, hvis forbokstaver har gitt navn til gården.

ARPEPEs Sassella-vinmarker.