skip to Main Content
Thumbnail

Sébastien Riffault lager ikke vin som de fleste andre i Sancerre – og det gjenspeiles også i vinene hans. De er fulle av personlighet, intens frukt og en praktfull kompleksitet. Han kultiverer tolv hektar med vinmark på biodynamisk vis i Sury-en-Vaux. I tillegg planter han trær i potensielle vinmarker for å motvirke monokulturen i området.

Les mer

Sébastien burde strengt tatt ikke være den som skiller seg ut. Vinene hans smaker mer eller mindre akkurat som Sancerre pleide å smake for 50 år siden. Før storindustrien gjorde sin inntog og vinbøndene begynte å justere på vinmakingen for å lage viner i en mer internasjonal stil, med formål om å tekkes markedets antatte preferanser. Viner fra Sancerre er dermed ofte korrigert og justert, blant annet for å kompensere for druer som plukkes for tidlig, samt hardt filtrert og tilsatt store mengder svovel.

Hos Sébastien ser imidlertid bildet helt annerledes ut. Druene får henge lenge på vinrankene, og oppnår dermed full modning. Sébastien plukker faktisk druene en hel måned senere enn de fleste andre i Sancerre: Som regel i midten av oktober.

Selv om de er helt tørre har Sébastiens viner en naturlig fruktsødme. I motsetning til mange andre viner fra Sancerre, som er tilsatt sukker for å øke alkoholnivået og gi vinkundene en opplevelse av fruktsødme og fylde. I motsetning til disse er Sébastiens viner rene og ærlige, med en fruktighet som smaker av langt mer enn bare bær. Og ikke minst – med en nydelig mineralitet. Den flintaktige mineraliteten vi gjerne forbinder med Sancerre er ofte bare et resultat av tilsatt svovel. Derimot er den salte og kalkaktige mineraliteten i Sébastiens viner ”ekte” mineralitet som faktisk gjenspeiler stedet vinene kommer fra. Dette jordsmonnspreget gjør Sébastiens Sancerre-viner langt mer spennende enn de fleste andre viner fra samme område.

Litauiske vinnavn

Som følge av den sene innhøsting får noen av druene botrytis, og enkeltmarksvinene inneholder gjerne rundt 30 prosent druer av denne typen. Disse vinene kommer fra hvert sitt unike jordsmonn, og til ære for Sébastiens litauiske kone Jurate har de fått hvert sitt litauiske navn.

– Skeveldra: Betyr «fragmenter av stein». 1 hektar med flintholdig jordsmonn som hovedsaklig er plantet rundt 1960.
– Akmèniné: Betyr «av stein». 3 hektar med Portland-kalk som er plantet rundt 1975.
– Auksinis: Betyr «av gull». 2 hektar med Portland-kalk som er plantet rundt 1975.
– Saulétas: Betyr «badet i sol». 1 hektar med Kimmeridge-kalk som er plantet rundt 1960.

Sébastien dyrker alle sine vinmarker etter biodynamiske prinsipper, og hele vingården er økologisk sertifisert. Sébastien begynte prosessen med å ta over vingården etter sin far i 2004, og startet umiddelbart med å konvertere til økologisk og deretter biodynamisk drift (sistnevnte fra 2006).

Økosystemer som yrer av liv

Biologisk mangfold er svært viktig for Sébastien, og hans sunne og vitale vinmarker er egne økosystemer som yrer av ulike planter, blomster og gress. Disse vekstene tiltrekker seg insekter som tilintetgjør skadedyr, og kjemiske sprøytemidler og kunstgjødsel blir dermed overflødiggjort.

Sébastien bruker dessuten hest og plog i mange av vinmarkene. Det gir bedre jordsmonnskvalitet, blant annet fordi hesten og plogen er langt lettere enn en traktor. Alle druene håndplukkes, og mange av vinstokkene er over 50 år gamle. Det gir lav avkastning, som Sébastien imidlertid ikke kontrollerer. Den er alltid i tråd med vinmarkens egen rytme.

I kjelleren tilsettes det heller ingenting, og vinene verken klares eller filtreres. Bortsett fra Les Quarterons, som gjennomgår en lett filtrering. Dette er også den eneste av vinene som er tilsatt svovel, dog i minimale mengder. Kun 10 mg ved tapping, i motsetning til opptil 150 mg, som er vanlig ellers i Sancerre.

Spontangjæring gir større kompleksitet

Vinene spontanfermenteres med gjærstammene som finnes naturlig i kjelleren og i vinmarkene. Prosessen tar lang tid, noe som gjør at vinene utvikler større kompleksitet. De modnes deretter lenge på bunnfallet i store, gamle eikeliggere. Bortsett fra Les Quarterons, som fermenteres og modnes på ståltank. I motsetning til de fleste andre viner som lages i Sancerre gjennomgår Sébastiens viner også malolaktisk fermentering.

Druen er selvsagt Sauvignon Blanc, og i Sébastiens hender gir det smaksrike, energiske, mineralske og strukturerte viner. Med aromaer som nærmest eksploderer i syrlig og rik moden frukt, florale toner og nydelig friskhet. Av de 12 hektarene er dessuten ett hektar plantet med Pinot Noir, som Sébastien lager en vidunderlig rød Sancerre av.

I tillegg til sine tolv hektar med vinmark besitter Sébastien også nærmere 50 hektar land, hvor noe ikke er dyrket i det hele tatt, mens noe er plantet med forskjellige typer trær. I løpet av de siste tiårene har mange av verdens vinområder blitt gjort til monokultur, og det gjelder også Sancerre. Sébastien ønsker derfor å gjenskape noe av mangfoldet regionen hadde tidligere, og har derfor plantet trær i flere hektar som potensielt kunne ha vært vinmarker. I ett av områdene har han plantet eiketrær, i håp om at det skal være mulig å finne trøfler der i fremtiden.

Produktfilter 9 produkter
Kategorier
Land
Region
Druetype
Matmatch
Tilsatt svovel
Produkt
Produsent
Kategori Årg. Land
Region
Drue(r) Utvalg
Status
Volum (l) VP-nr. VP pris
Hvitvin 2016 Frankrike
Loire
Sauvignon Blanc BU
Ny årgang! - mai 2020
0,75 3656401
kr 329,90Bestill
Hvitvin 2016 Frankrike
Loire
Sauvignon Blanc BU
Ny årgang! - feb. 2021
0,75 1226201
kr 389,90Bestill
Hvitvin 2015 Frankrike
Loire
Sauvignon Blanc BU
Nyhet! - juli 2020
1,5 12005705
kr 765,00Bestill
Hvitvin 2018 Frankrike
Loire
Sauvignon Blanc BU
Ny årgang! - juli 2020
0,75 9751801
kr 299,90Bestill
Hvitvin 2017 Frankrike
Loire
Sauvignon Blanc BU
Ny årgang! - okt. 2020
1,5 3656505
kr 620,00Bestill
Rødvin 2016 Frankrike
Loire
Pinot Noir BU
Ny årgang! - jan. 2020
0,75 3656301
kr 389,90Bestill
Hvitvin 2016 Frankrike
Loire
Sauvignon Blanc BU
Ny årgang! - jan. 2021
0,75 3656201
kr 389,90Bestill
Hvitvin 2015 Frankrike
Loire
Sauvignon Blanc BU
Ny årgang! - juli 2020
0,75 1226101
kr 389,90Bestill
Hvitvin 2015 Frankrike
Loire
Sauvignon Blanc BU
Nyhet! - juli 2020
1,5 12005805
kr 769,90Bestill
Overdrevent inntak av alkohol kan være skadelig. For mer info, klikk her.