Skip to content
Thumbnail

Familievingården Viña Ilusión driver med noe temmelig unikt i Rioja. De viser hva vin fra regionen egentlig kan være, når den får bevare sin identitet. Helt usminket og fri for unødvendig tukling.

De fleste har vel et forhold til vin fra Rioja, utvilsomt Spanias mest berømte vinregion. Kjent for sine store vinhus, forbindes klassisk Rioja med en uniform, eiketung og tilslørt vinstil. Viña Ilusion er selve motsatsen. Dette er ærlig og naken vin fra Rioja slik du aldri har smakt den før. Det er også en av svært få økologisk sertifiserte enkeltmarksviner fra regionen som er tilgjengelig på Vinmonopolet

Viña Ilusión – det Rioja egentlig smaker.

Viña Ilusion er en familiegård drevet av Gloria og Martin Alonso Etayo, som kjøpte eiendommen i 1992. Familien er svært dedikert til filosofien bak gårdsdriften og brukte mange år å bygge opp et bærekraftig bruk basert på prinsippene om permakultur. Dette betyr minimal inngripen i dyrkingen og maksimal utnyttelse av lokale ressurser. For Martín og Gloria innebærer dette at vinrankene er omgitt av andre frukttrær og busker, at nye ettårige vekster introduseres og roteres jevnlig, og at vill flora får slippe til mellom vinrankene. Alt dette bidrar til å sikre biologisk mangfold og unngå utarming av jorden.

Over tid har metoden økt kvaliteten på jordsmonnet betraktelig, samtidig som behovet for gjødsel og plantevernmidler er drastisk redusert. Prosessen har vært tidkrevende, men gir et enestående rent og bærekraftig produkt. Som på mange måter er selve motsatsen til masseprodusert vin. I dag jobber Martin med opplæring i metoden blant bønder i området, som har fattet interesse for de langsiktige fordelene dette gir for avlingene.

Tilbake til fremtiden

Viña Ilusion lager kun to viner: Viña Ilusion og Prana. Sistnevnte er et nytt tilskudd som baserer seg på karbonisk maserasjon, men Viña Ilusion lenge vært i hovedfokus.

Vinen lages av håndplukkede druer fra en enkeltvinmark på 5 hektar, som ligger på mellom 600 og 700 meters høyde. Jordsmonnet preges av kalk- og jernrik leire. I likhet med mye annen vin fra Rioja, lages Viña Ilusion hovedsakelig på druen Tempranillo, men ligner ikke mye på annen tempranillovin fra regionen. I tillegg inneholder den til sammen ca. ti prosent av druene Mazuela, Graciano og Garnacha.

Viña Ilusion er spontanfermentert og det brukes minimalt med svovel ved flaskingen. Den lagres på ståltank, og fraværet av eik bidrar til å bevare dens lokale identitet og lar den rene frukten komme til sin rett. Vinen er ung og frisk i stilen, men har til tross for sitt ferske preg et godt lagringspotensiale.

Selv om Viña Ilusion representerer noe unikt i Rioja, blir det misvisende å omtale vinstilen som noe helt nytt i regionen. Vinene deres ligner nok mer på det autentiske, opprinnelige Rioja og går tilbake til røttene for vinlaging i regionen. Før det store inntoget av eikefat.

Rioja Baja – «lav-Rioja»

Viña Ilusion ligger i den sørøstlige delen av Rioja, kjent som Rioja Baja. Mens mange av de store vinprodusentene i regionen ligger i høyden i nord, i Rioja Alta og Alavesa, ligger Rioja Baja i lavlandet. Kjent for sitt varme klima har de store vingårdene sikret seg druemateriale fra Rioja Baja for å gi mer fylde til vinene fra høyereliggende strøk.

Det spesielle med Viña Ilusion er gårdens høye beliggenhet på en åsside i nærheten av det høyeste punktet i Rioja Baja. Dette gir et unikt mikroklima og svært gode lokale vekstforhold for både vindruer og andre middelshavsfrukter, som familien også dyrker til eget forbruk rundt vinmarkene.

Produktfilter Showing 1 - 2 of 2 produkter
Kategorier
Land
Region
Druetype
Matmatch
Tilsatt svovel
Produkt
Produsent
Kategori Årg. Land
Region
Drue(r) Utvalg
Status
Volum (l) VP-nr.
EPD-nr.
VP pris
Hvitvin 2022 Spania
Rioja
Tempranillo Blanco BU
Nyhet! - mars 2024
0.75 16825701
6409536
kr 199,90Bestill
Rødvin 2022 Spania
Rioja
Tempranillo Basis
Ny årgang! - feb. 2024
0,75 7301401
4749388
kr 199,90Bestill
Overdrevent inntak av alkohol kan være skadelig. For mer info, klikk her.