skip to Main Content

Viner til vilt

Den norske jakt- og vilttradisjonen viderebringer eldgamle skikker. Den sikrer også tilgang til fantastisk og bærekraftig kjøtt fra dyr som har levd et fritt og godt liv. Det som aldri slutter å forundre er hvordan smaker og aromaer fra norsk vilt kan gjenfinnes i viner fra Sør-Europa. Det gjør det spennende å finne gode vinkombinasjoner som matcher egenarten i kjøttet.

Her er våre vinforslag til forskjellige typer vilt:

Elg: La Baronne – Les Lanes

Elgkjøttet vil, litt avhengig av alder på dyret og stykningsdel, ligne på storfe, men ha grovere tekstur og lavere fettinnhold. Det trenger en fyldig vin med mye frukt, og ikke alt for tørr tannin.

La Baronne lager flotte viner på eldgamle vinstokker i Languedoc i Sør-Frankrike. Deres Les Lanes har alt du måtte ønske av en viltvin. Den har en fruktig og saftig stil. Den har moderate og bløte tanniner, som passer godt til magert kjøtt. Og den har en aroma preget av mørke bær, lær, krydder og animalske toner. Selv om den vil fungere veldig godt til elg, er den også en god allround viltvin.

Villrein: Jean David – Séguret

Reinsdyret gir tandert og delikat kjøtt, med krydret viltpreg. Særlig reinsdyrfilet krever en elegant vin, med tydelig syre, uten voldsomme tanniner.

Séguret er en kommune i Sør-Rhone, rett nord for Gigondas. Den kjennetegnes av bratte vinmarker og et noe lettere og mer elegant uttrykk enn de omkringliggende områdene. Jean David sin Séguret er en god representant, med kjøttfull frukt, bløt stil og medium tanniner. Samtidig beholder den det rhônske preget, med aroma av mørke bær, kryddertoner og lær. Den vil fungere veldig godt til rein, særlig hvis den serveres med kremet saus eller skogsopprisotto.

Hjort: Bonavita – Faro

Det mørke hjortekjøttet har en rund smak, med en litt søtlig, krydret smak. Dette bør tas med i betraktning når tilbehør og vin skal velges ut. Vinen skal ideelt sett både ha en viss sødme for å understreke karakteren i kjøttet, men også balanserende friskhet. Som ellers er det viktig at tanninene ikke blir for tørre, siden kjøttet er magert.

Bonavita lager vin etter eldgamle prinsipper i den lille appellasjonen DOC Faro, nordøst på Sicilia ved Messinastredet. Deres Faro er en kraftig og fyldig vin, med fin syre og elegante, moderate tanniner. Den har en egenartet, krydret aroma som sender tankene mot modne skogsbær. Sammen med fruktsødmen, er dette en meget god match til hjortekjøttet.

Rype: ARPEPE – Grumello Buon Consiglio Riserva 2007

Rype er sammen med skogsfugl det mest smaksrike viltkjøttet, og er svært preget av en skrinn diett som består av lav, bær og lyng. Kjøttet er også et knapphetsgode som bør behandles med varsomhet. Det er derfor verdt å investere i en vin som kan matche smakskonsentrasjonen, med modne tanniner som passer det svært magre kjøttet, som også har nok friskhet til å bære den obligatoriske, fete sausen.

ARPEPEs Riserva 2007 fra den sydvente vinmarken Grumello er som skapt for jobben. Dette er en lys og luftig fjellnebbiolo fra Valtellina, som har svært moderate tanniner sammenlignet med sine fettere fra Piemonte, og en helt annen friskhet og eleganse. Årene denne riservaen har på baken har gjort tanninene runde og modne, og gitt vinen flotte lagringsaromaer. Rypa fortjener intet mindre.

PS. Leste du saken vår om Foradori til høstmenyen? Der finner du også noen svært gode forslag til viltmiddagen!

La Baronne Les Lanes Rouge

Les mer om produktet og produsenten.
Bestill her!

Apéritif: 89 poeng
Vinforum: ★ ★ ★ ★

Jean David Seguret Wine Rhone

Jean David Séguret

Les mer om produktet og produsenten.
Bestill her!

Bonavita Faro

Les mer om produktet og produsenten.
Bestill her!

Apéritif: 90 poeng
Vinforum: ★ ★ ★ ★ ★

ARPEPE Valtellina Superiore Riserva Grumello Cru Buon Consiglio

Les mer om produktet og produsenten.
Bestill her!

Dagens Næringsliv: 90 poeng
Apéritif: 92 poeng
Vinforum
: ★ ★ ★ ★