skip to Main Content

Skrei er en fabelaktig og bærekraftig delikatesse og det er lurt å utnytte den korte sesongen best mulig. Heldigvis flommer internett over av gode oppskrifter som utvider bruksområdet utover klassisk skreimølje og trukket fisk. Men uavhengig av om man velger smørsaus, grillede grønnsaker, rotfruktpuré, risotto eller ratatouille som tilbehør, beholder skreien sin egenart med utpreget smak av hav, flott tekstur og fast konsistens.

Vinmatchen vil selvfølgelig avhenge av tilbehøret. Likevel er det noen hovedregler som sikrer at man utnytter fiskens unike smaksegenskaper:

  • Viner med god friskhet og saftig frukt balanserer skreiens salte preg og lett tørre ettersmak.
  • Viner med sjømineralsk preg fremhever smaken av hav
  • Viner med tanniner fra fatlagring kan lett kræsje med den delikate smaken

Disse retningslinjene er veldig lett forenlige med egenskapene til nakne viner. Her er noen gode røde og hvite forslag:

Rødvin

Rødvin er det tradisjonelle valget til skrei. Om det skyldes lav tilgjengelighet av hvite viner på 1800-tallet eller rødvinens særlige egenskaper, strides de lærde. Det som er sikkert, er at fruktige rødviner med forholdsvis lav tannin og god syrestruktur gjør seg veldig godt til skrei.

Carussins Barbera Asinoi er derfor en selvskreven allrounder. Den vil f.eks. fungere svært godt til hverdagsklassikeren skrei og ratatouille.

COS sin Frappato har noe mer tannin, og vil med sin lett krydrede stil være en god match hvis fisken er grillet, med spicy tilbehør som chorizo eller chili, og med stekte grønnsaker til.

Carussin Barbera d’Asti Asinoi

Les mer om produktet og produsenten.
Bestill her!

Dagens Næringsliv: 85 poeng
Apéritif: 84 poeng
Vinforum
: ★ ★ ★ ★ ★

COS Frappato

Les mer om produktet og produsenten.
Bestill her!

Vinforum: “Frisk, tiltalende og typeriktig frappato med kjølig frukt og innslag av bringebær, kirsebær, blomster og et streif av krydder på duft. Middels fyldig, saftig og lett syrlig vin med flott frukt også i munnen, god lengde og lett syrlig, stram og tørr finish. Elegant stil.” ★ ★ ★ ★ ★
Dagens Næringsliv: “Dufter av røde bær og steinfrukt. Bløt og lett saftig frukt på smak med lette og tørre tanniner.” 89 poeng
Apéritif
: “En god og saftig jordsmonnspreget vin som tåler 4-5 år. Godt kjøp.” 87 poeng

Hvitvin

Hvitvin er det beste valget til skreimølje, siden rødvin er vanskeligere å matche med lever og rogn. Her kommer hvitvinens friskhet godt med for å rense opp etter de fete smakene. Det samme gjelder skrei som serveres med smørsaus, kremet tilbehør som puré og risotto.

Hvitviner med tydelig preg av skallmasersasjon, som Trenzado fra Suertes del Marques, passer spesielt godt med kraftigere tilbehør til fisken, slik som spekeskinke eller bacon.

Riffaults Les Quarterons vil med sin mineralske stil være en flott match til smaken av hav, særlig dersom fisken serveres med lettere tilbehør.

Suertes del Marqués Trenzado

Les mer om produktet og produsenten.
Bestill her!

Apéritif: “Gullgul. Rik med intenst mineral/røykpreg, tørket gul frukt. Stor fylde, flott syre, god fedme, fin konsentrasjon, godt med stoff, lang konsentrert ettersmak med masse mineraler og røyk. En virkelig konsentrert og spennende vin som tåler 7-8 år. Meget godt kjøp.” 88 poeng
Vinforum: “95 % listan blanco og 5 % andre sorter. Frisk og egenartet tenerifevin med innslag av sitrus, blomster, fersken og et streif av krydder og lær på duft. Pent fyldig, lett syrlig og strukturert vin med god lengde og fast og tørr finish.” ★ ★ ★ ★
Dagens Næringsliv: “Tett og lett utviklet frukt på duft med innslag av voks, honning og nøtter. God fylde, friskhet og konsentrasjon på smak. Stoffrik, tørr og salt finish.” 88 poeng

Riffault Sancerre Quarterons

Riffault Sancerre Les Quarterons

Les mer om produktet og produsenten.
Bestill her!