Skip to content
Thumbnail

Det familiedrevne siderhuset Mayador ble etablert i 1939 av Manuel Busto. Siderhuset drives i dag videre av andre og tredje generasjon. De holder til i Villaviciosa, i regionen Asturias i det nordvestlige hjørnet av Spania.

Les mer

Mye har endret seg siden oppstarten i 1939. Men det idylliske, kuperte landskapet i den grønne Villaviciosa-dalen er fortsatt preget av bugnende eplelunder, vidstrakte enger. Sammen med frodige fjell og vakre sandstrender som brytes opp av bratte klipper, hvor det slett ikke er uvanlig å få øye på beitende melkekyr og gressende sauer.

Området er ikke bare vakkert sommer som høst. Det er med sin nærhet til både hav, fjell og beitemarker – og tilnærming til lokal og bærekraftig produksjon – både et naturparadis og et naturlig matparadis.

Nye tilnærminger til gamle utfordringer

Manuel Busto var en innovativ og visjonær mann med nye tilnærminger til måter å løse gamle utfordringer på. Han var for eksempel forut for sin tid da han som første siderprodusent inngraverte navnet på siderhuset i flaskene. 40 år før dette ble obligatorisk for alle siderprodusenter i området.

Til tross for at både tilbud og etterspørsel øker for hvert år greier Manuel Busto Amandi likevel å opprettholde kvaliteten på produktene. Og de har alltid vært opptatt av å kombinere tradisjon med innovasjon.

Manuels yngste datter, Consuelo Busto Alonso, tok lederrollen etter sin far. Hun stod i år 2000 bak blant annet etableringen av siderhusets nye produksjonsfasiliteter i La Rasa. 14 kilometer fra Villaviciosa. Her kombineres tradisjonell erfaring og kunnskap med moderne teknologi. For eksempel ved at eplene knuses og spontanfermenteres på tradisjonelt vis, mens tappingen på flasker nå kan gjøres med mer ”moderne” teknologi.

Ren og naturlig eplejuice

Valdedios består kun av epler fra Asturia, og er laget etter en eldgammel oppskrift. Dette er med andre ord et håndverksprodukt laget av helt ren og naturlig eplejuice som ikke har blitt tuklet med på noen måte. Den smaker dermed kun av eplene den er laget av og stedet de har vokst. Det er nemlig ikke bare vindruer som påvirkes av jordsmonnet der de vokser – det gjør også epler.

Eplene plukkes for hånd i november. Når de ankommer kjelleren blir eventuelle umodne, overmodne og skadede epler sortert ut, og de resterende eplene blir grundig vasket i vann for å fjerne hvert minste spor av blader og gress. Deretter knuses eplene, og de presses i en tradisjonell eplepresse. Mosten has så i ståltanker, hvor den spontanfermenteres og modnes så lenge det er nødvendig. Når sideren er klar – aldri før – tappes den helt uten tilsetningsstoffer, klaring eller filtrering.

Valdedios har den beskyttede opprinnelsesbetegnelsen PDO Sidra de Asturias, som blant annet innebærer at den må være laget av asturiske epler (det er 22 godkjente varianter) og ha et alkoholinnhold på minst 5 prosent.

Finn frem karaffelen

Sideren er ikke tilsatt kullsyre eller andre tilsetninger, men i flasken blir den på naturlig vis lett perlende. Den kan derfor gjerne has på en karaffel. De lokale i Villaviciosa har en egen teknikk (el escanciado) for å lufte sideren, som er litt av en kunst. Da løftes siderflasken over hodet, og derfra helles sideren ned i lite, bredt glass, noe som får den til å bruse lett. Det gjør man både for å fremheve aromaene i sideren, og for å få noe av den volatile syren til å fordampe.

Sørg ellers for å ikke servere sideren for kald, og rist gjerne lett på flasken først – både for å fordele bunnfallet og for å aktivere karbondioksiden i flasken.

Valdedios-etiketten er designet av den kjente kunstneren Pablo Maojo fra Villaviciosa.

Fant ingen produkter som passet med valgene dine.