Castell’in Villa ligger sør i Chianti Classico, like utenfor landsbyen Castelnuovo Berardenga øst for Siena i Toscana. Gården drives av den greskfødte Prinsesse Coralia Pignatelli della Leonessa, som bor i et middelaldertårn på eiendommen. Av totalt 300 hektar er 54 ha vinmarker som dyrkes på økologisk vis. I tillegg til vin lages det olivenolje fra 6000 oliventrær og jaktes på fasan, hare og villsvin i skogen på eiendommen.
Coralia fikk sin prinsessetittel da hun giftet seg inn i en av Italias rikeste familier. Og i 1968 kjøpte hun og ektemannen, Riccardo, eiendommen Castell’in Villa. Selv om de opprinnelig bare hadde tenkt å lage litt vin for moro skyld, startet de umiddelbart med å renovere gården og plante flere vinmarker. Da Riccardo gikk bort i 1985 stod Coralia alene igjen med ansvaret. Hun valgte da å selge huset i Roma for å kunne konsentrere seg om vinproduksjonen for fullt.
«La Principessa» er en usedvanlig imponerende kvinne. I tillegg til å være lidenskapelig opptatt av Castell’in Villa-gården er hun lynskarp, snakker fem språk og vet nøyaktig hvordan hun vil ha saker og ting. Samtidig har hun et sjarmerende og vinnende vesen, og en real porsjon med livsvisdom. Da er det kanskje heller ikke så rart at vinene hun lager er i verdensklasse.
Castell’in Villa omfatter flere vakre middelalderbygninger og flere kunstskatter, som blant annet et 800 år gammelt bronsekors. I landsbyen – omgitt av grønne vinmarker, olivenlunder og skogholt – ligger også det vakre renoverte klosteret La Gazzara fra 1300-tallet, som i dag fungerer som Castell’in Villas agriturismo. Herfra har man fantastisk utsikt utover de toskanske åssidene. Og i tillegg til overnattingsmuligheter huser det også en restaurant.
Kun de beste druene til egen vin
Vinmarkene har alltid vært kultivert på økologisk vis. De aller fleste ble plantet på midten av 1960-tallet, og selv Castell’in Villa «vanlige» Chianti Classico kommer fra 40 år gamle vinstokker. Castel’’in Villa kan potensielt lage rundt 380 000 flasker vin i året, men Coralia bruker kun de aller beste druene til egen vin. Hun produserer dermed aldri mer enn 100 000 flasker, mens resten av druene selges til andre vinhus i området.
Castell’in Villa ble på 1970-tallet en svært anerkjent vinprodusent, men da de nye små eikefatene inntok Toscana på begynnelsen av 1980-tallet, lukket Coralia dørene for dem hun mente at var «motejournalister». Hun kan ikke fordra modernistisk og eikepreget Chianti Classico, og mener at Sangiovese-druen må få vise frem sin unike karakter uten noen forstyrrende fataromaer.
I motsetning til de fleste andre vinprodusentene i området holder Coralia seg derfor kun til tradisjonelle metoder for vinproduksjon, og lager Chianti Classico slik hun mener at det bør gjøres. Druene håndplukkes, og mosten får spontanfermentere i fred og fordragelighet i en kjeller som aldri har sett snurten av industrigjær. Deretter modnes vinene på store gamle eikefat. Alt dette gir ekte og tradisjonelle Chianti Classico-viner som kun smaker av druen og jordsmonnet.
Laget for et langt liv
Castell’in Villa er utvilsomt blant topprodusentene i Chianti Classico, med viner som er bygget for et langt liv i kjelleren. Vinene er blant de mest lagringsdyktige i hele Toscana. Selv en «vanlig» Chianti Classico uten problemer tåler 10-15 år på langs. Samtidig mener Coralia selv at Riserva-ene ofte viser sitt fulle potensial først etter 15-20 år. Derfor venter hun alltid med å lansere vinene til hun mener at de er klare – og det er gjerne flere år etter naboene.
Flaskemodningen vinene hennes får gir dem ekstra kompleksitet og finesse, og sørger for at de faktisk er drikkeklare når de slippes på markedet. Samtidig er det ingen tvil om de kan lagres mye lenger. Og et par tiår vil gi den tålmodige en enda mer komplett opplevelse. Vinene er dermed perfekte for både nåkonsum og som kjellerprosjekter, alt etter hva du foretrekker – og hvor lenge du klarer å vente.
I gode årganger kan Riserva-ene hennes gjerne få støve ned i flere tiår før de åpnes, og det beviser hennes første årgang: 1971. Som drikker fantastisk i dag. Coralia holder alltid tilbake en del flasker fra gode årganger for å kunne selge dem til gode kunder på et senere tidspunkt. Om du er heldig kan du derfor i dag fortsatt kjøpe og nyte 40 år gammel Riserva fra Castell’in Villa. Disse er dog naturlig nok svært ettertraktede viner, og selges på topprestauranter over hele verden til flere tusen kroner flasken.
Fullkomne og balanserte viner
Castell’in Villa-vinenes store dybde og overraskende ungdommelighet, selv etter flere tiår i kjelleren, beviser at sangiovese virkelig er blant verdens beste druer når den plantes på riktig sted. Og det kan virke som om den har funnet sin sjelevenn i terroiret akkurat her i Castelnuovo Berardenga.
Alle Castell’in Villas viner utviser klassiske toskanske aromaer av blomster og tørket frukt. Sammen med de helt spesielle mineralske, krydrede og jordlige tonene man kun finner i vinene fra dette området. Coralia lager virkelig fullkomne og balanserte viner hvor alle elementer er perfekt integrert – samtidig som de har en helt egen energi.