skip to Main Content

Det er noen ritualer som hører påsken til. Å spise lam må være blant de aller eldste, siden den stammer fra førkristne jødiske skikker. Det å drikke naken vin til lammet må antas å være en minst like gammel tradisjon. Spontanfermentert druejuice uten tilsetninger har tross alt vært oppskriften på vin i tusener av år.

Det finnes også veldig gode grunner til å holde disse påskeskikkene levende. For det første er norsk lam en fabelaktig råvare, som i stor grad lever i norsk utmark på bærekraftige ressurser og preges av sin friske fjelldiett. For det andre er det lite som slår kombinasjonen av saftig, naken vin og lammekjøtt.

Her er våre vinanbefalinger til påskelammet og forslag til påskekartonger som vil gjøre jobben både som matvin og foran peisen-vin på hytteturen.

Viner til lam

Tradisjonelt tilberedt lammelår innebærer store mengder hvitløk og rosmarin. Kjøttet har en flott fettmarmorering, som gir tydelig smak av lam. Dette krever en vin med nok fylde, tannin og syre. Chianti Classico fra Castell’in Villa er, i likhet med selve lammelåret, en velprøvd klassiker som vil takle oppgaven meget godt.

Et godt alternativ til den klassiske fremgangsmåten er lammelår med krydder fra midtøsten. Den distinkte smaken av lam takler fint en raus omgang med krydder som spisskummen, korianderfrø, ingefær og kanel. Vinvalget bør i så fall stå i stil til krydderet. 7 Fuentes fra Suertes del Marqués på Tenerife vil gjøre jobben, med sin saftige frukt og vulkanske, krydrede stil.

Har du et spesielt forhold til den sagnomsuste komboen Rioja og lamViña Ilusion lager en saftig, naken Rioja, som er befriende rensket for fataromaer. Tanninene fra tempranillo-druen gir dessuten en flott snerp og syre, som er som skapt for det fete lammelåret.

Castell 'In Villa Chianti Classico

Castell’in Villa Chianti Classico

Les mer om produktet og produsenten.
Bestill her!

Suertes del Marqués 7 Fuentes

Les mer om produktet og produsenten.
Bestill her!

Vinforum: “Fra opp mot 100 år gamle vinstokker. Frisk, ren og tiltalende tenerifevin med innslag av mørke skogsbær, blomster, pepper og et streif av paprika på duft. Pent fyldig vin med flott frukt i munnen, god lengde og fast, tørr og pepperpreget finish.” ★ ★ ★ ★ ★
Apéritif: “Intens duft av røyk, urter, jordsmonn, saftig rød frukt. Fyldig og konsentrert med fin stofflighet, flott syre, godt bitt, lang fast ettersmak.” 88 poeng
Dagens Næringsliv:
“Floral duft med hint av pepper, kirsebær og roser. Fersk og delikat frukt på smak med balansert syre og lange harmoniske og unge tanniner.” 88 poeng

Alonso Etayo Viña Ilusión Rioja

Les mer om produktet og produsenten.
Bestill her!

Vinforum: “100 % tempranillo. Frisk og ueiket rioja med innslag av mørke bær, plommer blomster og et streif av anis på duft. Pent fyldig og rund vin med moderat syre, god lengde og tørr finish.” ★ ★ ★ ★
Dagens Næringsliv: “Dufter av mørke bær og plommer. Saftig og mørk lett sødmefull frukt på smak med ferske tanniner og en tørr finish.” 84 poeng

Påskekartonger

Et av de virkelig viktige valgene i påsken, bortsett fra skismøring vs. klister i plussføre, er hvilken kartong som skal få bli med på hytta. Den trenger å være matvennlig, men også fungere fint uten mat til. Her er våre røde og hvite forslag.

Carussin Barbera Piemonte Asinoi BiB

Les mer om produktet og produsenten.
Bestill her!

Dagens Næringsliv: 83 poeng
Apéritif: 84 poeng
Vinforum
: ★ ★ ★ ★

Meinklang Burgenland Red BiB

Les mer om produktet og produsenten.
Bestill her!

Vinforum: “Frisk, ren og ueiket østerriksk rødvin med innslag av mørke bær, blomster og et streif av krydder på duft. Middels fyldig vin med myk inngang, fin syre og fast og tørr finish.” ★ ★ ★ ★
Apéritif: “En veldig god boksvin. Meget godt kjøp.” 85 poeng
Dagens Næringsliv
: “Dufter av røde bær og plommer. Fersk og delikat fersk frukt med lette tanniner og en saftig fersk utgang.” 85 poeng

Meinklang Grüner Veltliner BiB

Les mer om produktet og produsenten.
Bestill her!

Vinforum: “Frisk, ren og druetypisk grüner med innslag av epler, fersken, pære, anis og et streif av urter på duft. Slank og lett syrlig vin med moderat alkohol, god lengde og tørr, eplepreget finish.” ★ ★ ★ ★
Apéritif: “En fruktig og lettdrikkelig boksvin. Meget godt kjøp.” 84 poeng
Dagens Næringsliv: “Noe lukket på duft med hint av blomster og fersken. Fyldig og fersk frukt med en lett tørr finish og balansert syre.” 82 poeng