Skip to content

Logo Non DosI dag er alkoholholdig drikke av uforståelige grunner unntatt bestemmelsene som finnes for all annen mar og drikke. Noe som betyr at de fleste vinflasker i polhyllene ikke sier noe om hva de faktisk inneholder. Og det handler om mer enn informasjon – noen mennesker kan rett og slett bli syke om de drikker «feil» vin.

non_dos_tilsetning-eu-nd13. desember 2014 ble det derfor påbudt å merke viner som inneholder kjente allergener som egg, melk og gluten. Det er selvsagt positivt, men det er dessverre bare et lite skritt i riktig retning. På EUs godkjent-liste finner vi 59 tillatte grupper av tilsetningsstoffer. Det totale antallet ulike tilsetningsstoffer er med andre ord høyere. Mange av disse kan forårsake allergiske reaksjoner – men må fortsatt ikke oppgis på etiketten.

Innholdsmerking av vin har foreløpig vist seg vanskelig å gjennomføre. Særlig har mange av de konvensjonelle vinprodusentene selv vært mot en slik merkeordning. Det er ikke usannsynlig at noen av dem ikke ønsker at kundene deres skal få vite hva de tilsetter i vinen.

Slike vinprodusenter jobber selvsagt ikke vi med. Står du med en flaske fra NON DOS i hånda vet du allerede mye om produktet. Uansett om den er med eller uten logoen til et økologisk eller biodynamisk sertifiseringsorgan, kan du være helt sikker på at flasken kun inneholder ren og naturlig fermentert juice laget av sunne og friske druer. Dersom vinen er tilsatt noe, dreier det seg kun om minimale mengder med svovel.

baketikettFor å tydeliggjøre dette jobber vi med å implementere egen NON DOS-merking av vinene våre. Mange av NON DOS-vinene som står i polhyllene er derfor tydelig merket med klistremerke eller egen baketikett. Og i motsetning til så godt som alle andre viner i verden er de utstyrt med innholdsdeklarasjon. Vi har som mål å få implementert dette for samtlige av våre produkter, men inntil alt er på plass finner du informasjon om alle våre produkter på denne nettsiden.

Da vi skulle lansere denne nettsiden fikk vi laget en liten samling med symboler, slik at vi kunne merke de ulike vinene om de for eksempel var økologiske, biodynamiske eller usvovlede. Da symbolene skulle implementeres føltes det hele imidlertid litt feil. Vår filosofi handler tross alt om tydelighet og enkelhet, så vi bestemte oss derfor for å snu det hele på hodet ved å heller merke vinene som faktisk er tilsatt noe – i de tilfellene det gjelder er det snakk om kun små mengder svovel – mens de andre vinene ikke får noen form for merking. For hvorfor skal vi egentlig merke viner som ikke inneholder noen tilsetninger?

Tilsatt svovelVinene som er tilsatt svovel er derfor merket med et lite grønt SO2-symbol, som du finner på produktsidene til alle vinene det gjelder. Vinene som ikke er merket med dette symbolet er ikke tilsatt svovel.

På etiketten til en usvovlet vin kan det likevel stå «Contains sulfites». Hvorfor? Fordi en usvovlet vin ikke nødvendigvis er helt svovelfri, ettersom det naturlig dannes små mengder svovel under alkoholgjæringen. Grenseverdien for når vinprodusenten må deklarere at vinen inneholder svovel er satt på 10 mg/l, hvilket betyr at en vinprodusent som ikke har tilsatt svovel, men som har laget en vin som naturlig inneholder 10 mg/l, må skrive «Contains sulfites» på etiketten på lik linje med naboen som har tilsatt 200 mg/l!