skip to Main Content

Slutten på året innebærer et økende antall anledninger for musserende vin. Ikke nok med at friske bobleviner fungerer godt til mye tung julemat, er de også nærmest påkrevd når året skal takkes av. For uansett om du velger å feire en lavmælt nyttårsaften på fjellhytta eller foretrekker en storveis fest i byen, er det noe eget med å sprette en flaske bobler i løpet av kvelden.

Så er det bare å velge en flaske som passer anledningen, for musserende og perlende viner kan være så mangt. Her er tre anbefalinger fra tre forskjellige land. Alle er klassiske på hver sin unike måte, og representerer gamle tradisjoner for tilvirkning av musserende vin fra sin region.

Italia

Casa Belfi droppet nylig prosecco-appellasjonen og kaller nå vinen sin naturalmentefrizzante, det vil si “naturlig perlende”. Den er likefullt en representant for den klassiske proseccotradisjonen fra Veneto. Slik den egentlig skal lages.

Casa Belfi naturalmentefrizzante er frisk med delikate bobler, men samtidig kjøttfull og kraftig nok til julemat. Den er perfekt som en alternativ aperitif og til fest og feiring dersom du ønsker noe som skiller seg klart ut fra dusinvare-prosecco.

Casa Belfi Naturalmentefrizzante

Les mer om produktet og produsenten.
Bestill her!

Spania

Familiegården Alta Alella ligger et steinkast fra Barcelona sentrum i D.O. Alella, som med sine 8 vingårder er en av Spanias aller minste vinappellasjoner. I motsetning til det meste andre som lages av cava er dette småskalaproduksjon av høy kvalitet som viser hvordan de klassiske spanske boblene skal smake.

Alta Alellas Capsigrany er en kvalitetscava med særpreg, laget helt uten tilsetninger inkludert svovel. Konsentrert, mineralsk og knustktørr, med aromaer av eple, sitrus og hav. Den er en innertier som aperitiff, særlig hvis den blir ledsaget av skalldyr eller spekemat.

Alta Alella Capsigrany Cava Brut Nature

Les mer om produktet og produsenten.
Bestill her!

Frankrike

Ved noen anledninger er det som kjent kun champagne som gjelder. Vinhuset Fleury var svært tidlig ute med å lage rene kvalitetschampagner, og den første produsenten i appellasjonen som ble biodynamisk sertifisert. I dag er de også Champagnes største biodynamiske produsent.

Vinhusets Fleur de l’Europe er laget på 90 % pinot noir og resten chardonnay som gir den en flott rikhet og balanse mellom fylde og friskhet. Den har klassiske noter av bakverk, sitrus og epler, som vitner umiskjennelig om dens opprinnelse. Perfekt som aperitif, men med konsentrasjon og syrlighet som takler de fleste juleretter med glans.

Champagne Fleury Fleur De L'Europe Brut Nature

Fleury Fleur de l’Europe Brut Nature

Les mer om produktet og produsenten.
Bestill her!